'Alman istihbaratı Türkiye'yi izliyor'

'Alman istihbaratı Türkiye'yi izliyor'

Der Spiegel dergisi, Alman istihbaratının 2009 yılından beri Türkiye'yi izlediğini iddia etti. Dergi, Alman yetkililerin hafta başında Türk hükümeti nezdinde girişimlerde bulunarak özür dileyeceğini de yazdı.


Alman Der Spiegel dergisi, Almanya istihbaratının 2009'dan beri Türkiye'yi izlediğini öne sürdü.

Dergiye göre Alman hükümeti, BND olarak bilinen istihbarat teşkilatına Türkiye'yi izlemesi için 2009'da talimat ve yetki verdi.

Alman istihbarat teşkilatından Türkiye'yle ilgili elektronik ve alan istihbaratı dahil her türlü bilgiye ulaşması istendi.

BND de çalışma belgesini yenileyerek Türkiye'yi izlenmesi gereken ülkeler listesine aldı.

Der Spiegel dergisi, haberini çift taraflı çalışan bir alman ajanın Washington yönetimine ulaştırdığı istihbarat verilerine dayandırdı.

Almanya'nın sadece Türkiye'yi değil, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ı dinlediği de iddia edildi.

Dergiye göre, Türkiyeyi dinleme kararı bazı bakanların isteği doğrultusunda alındı. Ancak haberde kararın sebebine değinilmedi.

Der Spiegel dergisi, geleneksel olarak NATO müttefiklerine karşı istihbarat faaliyeti yürütmeyen Almanya'nın Türkiye'yi dinleme kararı almasının dikkat çekici olduğunu vurguladı.

Der Spiegel dergisine konuşan Alman hükümet yetkilileri, hafta başından itibaren Türk hükümeti nezdinde girişimlerde bulunulacağını açıkladı.

Alman yetkililer, bu olaydan dolayı Türkiye'ye özürlerini iletmeye hazırlanıyor.

HİLLARY CLİNTON  DA DİNLENMİŞ 
Almanya ile ABD arasındaki üst düzey dinleme skandallarına bir yenisi daha eklendi. İddiaya göre, Almanya Federal Haber Alma Servisi (BND), ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un telefonunu dinledi.

Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesi ile NDR ve WDR radyoları tarafından duyurulan iddialarda, BND’nin 2012 yılında Clinton’u dinlediğine yer verildi. SZ haberinde, dinleme iddiasının geçtiğimiz ay Amerikan gizli servislerinden CIA’ye çalıştığı için gözaltına alınan Markus R. adlı BND ajanının sızdırdığı belgelere dayandırıldığı kaydedildi.

İddiaya göre, BND Clinton’un Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemdeki bir görüşmesini ‘yanlışlıkla’ dinlemeye aldılar. SZ’nin Alman hükümet çevrelerinden aldığı savunulan bir bilgiye göre ise, Clinton yanlışlıkla dinlenmesine rağmen, telefon görüşmesine ait kayıtlar silinmedi.

Gazetenin haberinde, Alman hükümet yetkilisinin BND’nin Clinton’un dinlenen telefon görüşmesine ait kaydın silinmemesini ‘ahmaklık’ olarak nitelediği de kaydedildi.

ALMANYA BİR NATO ÜLKESİNİ DİNLEME TALİMATI VERMİŞ

Haberde, Markus R. tarafından ABD’ye sızdırılan gizli belgelere ulaşıldığı ve Alman hükümetinin NATO üyesi bir ülkeyi dinlemesi için BND’ye talimat verdiği de iddia ediliyor. Ancak, bu ülkenin hangisi olduğuna ilişkin açıklık getirilmedi.

Der Spiegel dergisinin online servisi ise, BND’nin Hillary Clinton’un telefon görüşmesini 2012 yılında dinlediğini savundu. Dergi haberinde, BND’nin ‘terör zanlısı’ bir kişiyi dinlerken aynı frekansı kullanan Clinton’un kriptolu telefonu dinlemeye takıldı.

CIA VE BND GÖRÜŞMELERİNDE DİLE GETİRİLDİ

Almanya ile ABD arasındaki istihbarat ve üst düzey yetkililerin dinlenmesine ilişkin skandal 2013 yılı sonlarında kamuoyuna yansımıştı. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden tarafından Der Spiegel’e verilen belgelerde, NSA’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil birçok siyasetçi ile kamu kuruluşlarını takip ve dinleme altına aldığı ortaya çıkmıştı.

SZ, NDR ve WDR’in iddiasına göre, Clinton’un telefonunun dinlenmesi iki ülkenin istihbarat yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde de tartışma konusu oldu ve ABD’li yetkililer bu konuyu Almanlara karşı savunma gerekçesi olarak kullandı.

Temmuz ayı başında ise, Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) ve Savunma Bakanlığında çalışan 2 kişinin ABD adına casusluk yaptıkları ortaya çıkmış ve bu durum ABD ile Almanya arasında diplomatik krize yol açmıştı. Bu olay üzerine CIA’in Berlin'deki en üst düzey temsilcisi Almanya'nın talebiyle ülkeden ayrılmıştı.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın bir yıl önce sızdırdığı gizli belgeler de Amerikan istihbaratının Başbakan Merkel'in cep telefonunu dinlediği, ABD'nin Büyükelçilik binasından da Al