Alman bakandan İtalya'ya göçmen suçlaması

Alman bakandan İtalya'ya göçmen suçlaması

Almanya'nın Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Hermann, İtalyan hükümetini suçlayarak mültecilerle ilgili yönetmeliğe uymadığını öne sürdü.

Almanya'nın güneyindeki Bavyera Eyaletinin Hristiyan Sosyal Demokrat Birliği CSU'lu İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, mülteci sayısının giderek artmasından İtalyan hükümetini sorumlu tuttu. Herrmann, İtalyan yetkililerin gelen mültecilerin kimlik bilgilerini ve parmak izlerini kasıtlı olarak almadıklarını, böylece mültecilerin İtalya'ya bir daha dönemeyerek, başka ülkelere iltica etmesinin sağlandığını öne sürdü.

Bavyera Eyaletine bir günde gelen mülteci sayısı Perşembe günü yeni bir rekor kırarak 319'u buldu. Herrmann, İtalya'ya gelen mültecilere yönetmelik gereği davranılmadığı ve Almanya'ya gönderildikleri için, Bavyera'daki mülteci sayısının arttığını belirtti.

Bavyera İçişleri Bakanı, basına yaptığı açıklamada resmi rakamlar vererek, iki ülke arasındaki farklılıkları ortaya koydu. Buna göre 2013'te Almanya'da toplam 126 bin iltica dilekçesi verilirken, İtalya'da yalnızca 27 bin 930 başvuru yapıldı. BM'nin İltica Komiserliği UNHCR'nin verilerine göre ise geçen yıl İtalyan sahillerine gelen mülteci sayısı 60 bini geçti.

İtalyan hükümeti aylardan beri Akdenize gelen göçmenlerin kurtarılması için Uluslar arası yardım taleb ediyor. Ancak 'Dublin II Anlaşması'na göre, mülteciler ilk geldikleri ülke tarafından kabul edilmek zorunda.

Alman bakan Herrmann, İtalyan İçişleri Bakanı Alfano'yu eleştirerek, bir taraftan mültecilerden dolayı şikayetçi olup, diğer taraftan da AB mülteci yönetmeliklerine uymamasını çok küstahça bulduğunu söyledi.