Alman bakandan Cenevre'de 2. Ukrayna zirvesi teklifi

Alman bakandan Cenevre'de 2. Ukrayna zirvesi teklifi

Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Ukrayna krizinin çözümü için ikinci bir Cenevre zirvesi yapılmasını taleb etti.

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna krizinin yeniden görüşülmesi ve çözüme gidilmesi için açık sözler verilmesini istedi. Alman birinci televizyon kanalı ARD'nin 'Bericht aus Berlin' programına katılan Steinmeier, görüşmeden başka her türlü çözümün daha fazla kurbana neden olacağından dolayı sorumsuzca bir davranış olacağını söyledi.
Alman Dışişleri Bakanı, Ukrayna'da uzlaşmanın sağlanabilmesi için Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı AGİT'in organizesinin daha fazla güçlendirilmesi gerektiğini, böylece aracılık görevini yerine getirebilmek için Ukrayna'da mahalli görüşmelere zemin hazırlayabileceğini ve her şehirdeki çatışmanın ayrı ayrı sona ermesinin sağlanabileceğini belirtti.
Nisan ayı ortasında Cenevre'de yapılan ilk uzlaşma denemesinde Ukrayna, Rusya, ABD ve AB temsilcileri, bölgede şiddetin durması ve yasadışı grupların silahsızlandırılması konusunda anlaşmışlardı. AGİT uzmanları da Cenevre anlaşmasının uygulanmasını takip edeceklerdi.
Steinmeier, zamanın çok dar olmasına rağmen Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerinin yapılabileceğini, seçimin ülkenin tekrar yatışmasını sağlayabileceğini öne sürdü. Zira şu andaki yönetimin meşruiyetinin bulunmadığını belirtti. Rusya ise bu konuda farklı düşündüğünü dile getirerek, doğu Ukrayna'daki çatışmalar devam ederken seçim yapılmasının çok saçma olduğunu bildirdi.
Rusya tarafından dün yapılan açıklamada Kiev'deki yöneticilerle Ukrayna'nın güneydoğusundaki ayrılıkçıların doğrudan biraraya gelerek görüşmeleri teklif edildi. Rus Dışişleri Bakan sözcüsü Grigori Karasin, Kiev'in bunu sağlayabilmesi için dışardan yardıma ihtiyacı olduğunu ve bu amaçla önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Karasin bu konuda daha fazla ayrıntı vermedi.