Alman Bakan: Savaşlardan İslam Sorumlu Tutulamaz

Alman Bakan: Savaşlardan İslam Sorumlu Tutulamaz

Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Ortadoğudaki savaş ve krizlerden dolayı İslam inancını suçlamanın doğru olmadığını söyledi.

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, dünyadaki gerginlik ve krizlerden dolayı İslam'ın sorumlu olduğu yönündeki tartışmalarda 'basit cevaplar'dan sakınmak gerektiğini söyledi. Nürnberg'teki bir ziyareti sırasında konuşan Steinmeier, bu konudaki cevapların çok karmaşık olduğunu ve sokakta bulunmadıklarını ifade ederek, Ortadoğudaki kriz ve savaşları yakından takip ettiklerini, bu savaş ve krizlerin nedenini Müslüman inancında aramanın doğru olmadığını belirtti.

Dinleri olumsuz gelişmelerden sorumlu tutmanın yanlış olduğunu söyleyen Steinmeier, bu yanlışlıkları insanların yaptığını, bu yüzden hataları yapanlara karşı itiraz etmek gerektiğini savundu. Steinmeier, Pegida hareketini kastederek, Dresden'de olduğu gibi insanların başka dinlere karşı alacakları tavır için sokaklarda basit cevaplar aradıklarını kaydetti.

Bu tür yaklaşımların hep başkalarını suçlayan tavırlardan kaynaklandığını ifade eden Steinmeier, bazılarının demokrasinin İslam'a karşı korunması gerektiğini, bazılarının da İslam'ın demokrasiye karşı korunması gerektiğini düşündüğünü belirtti. Steinmeier, demokrasiye yer veren bir İslam'ın, İslam'a da yer veren bir demokrasinin bulunduğunu söyledi. Alman Dışişleri Bakanı ülkesindeki insanların, zor da olsa barış için gayret göstermelerini istediğini bildirdi.

dünya bülteni