Alman Bakan: Mülteciler Avrupa dışında durdurulmalı

Alman Bakan: Mülteciler Avrupa dışında durdurulmalı

Brüksel'de AB içişleri bakanları zirvesine katılan Alman Federal İçişleri Bakanı De Maiziere, mültecilerin Avrupa'ya ayak basmadan engellenmesi gerektiğini savundu.

Brüksel'de biraraya gelen AB içişleri bakanları, giderek artan Avrupa'ya mülteci akınını durdurmanın çarelerini aradılar. Alman Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, AB tarafından planlanan Avrupa dışında üçüncü ülkelerde kurulacak mülteci merkezleri projesini savundu.

Alman Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, mülteciler arasında güçlü olanların egemen olduğunu, kadınlar ve kızların 'genel evler'e düştüğünü, insanların Akdeniz'de boğulduğunu ve bütün bunlar olurken insan kaçakçılarının çok yüksek miktarlarda para kazandıklarını söyledi. İtalyan İçişleri Bakanı Angelino Alfano da Alman mevkidaşına benzer ifadeler kullandı.

Mültecilere yardım eden 'Pro Asyl' derneği, AB tarafından planlanan Avrupa dışındaki mülteci toplama kamplarının, tehlikeli Akdeniz yolu üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışanları engellemeyi başaramayacığını belirtti. Ayrıca kuzey Afrika'daki ülkelerde iltica başvurularının hukuken gözden geçirilmelerini sağlayacak devlet hukuku garantisinin bulunmadığı kaydedildi.

Pro Asyl yöneticisi Günter Burkhardt, bu planın gerçekçi olmadığını ve insanları daha çok yasal olmayan bir şekilde deniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya sevkedeceğini söyledi. Bu planla yeni bir kale duvarı inşaa edileceğini belirtti.

AB ülkeleri Avrupa'nın dışındaki ülkelerde kurulacak kamplarda mültecilerin başvurularını değerlendirerek, kimin gelip gelmeyeceğine bu kamplarda karar vermek istiyorlar. AB sınırlarında daha sıkı kontrol yapılmak suretiyle insan kaçakçılarının da engellenebileceği düşünülüyor.