“Aksa'nın korunmasına yönelik adımlar atılacak”

“Aksa'nın korunmasına yönelik adımlar atılacak”

Kurtulmuş, "Bütün ülkeleri işbirliğine davet edeceğiz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İsrail'in Kudüs ve özellikle Mescid-i Aksa'ya yönelik son dönemde artan saldırı ve ihlallerinin ele alınacağı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kudüs Temas Grubu toplantısına katılmak üzere Fas'a geldi.
THY'ye ait uçakla öğleden sonra Kazablanka Uluslararası Havaalanı'na gelen Kurtulmuş, Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Uğur Arıner ve diğer büyükelçilik yetkilileri tarafından karşılandı.
Kurtulmuş, havaalanında yaptığı açıklamada, yarın İİT Bakanlar Konseyi'nin aldığı karar doğrultusunda oluşturulan Kudüs Temas Grubu'nun ilk toplantısının yapılacağını belirterek, toplantıda İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'da yoğunlaştırdığı saldırılar karşısında neler yapılabileceği, bu saldırıların önlenmesi ve Kudüs halkının haklarının korunması için ne gibi tedbirler alınabileceği konularının görüşüleceğini, bu hususlardaki perspektiflerin tartışılacağını söyledi.
“Somut adımlar atılacak”
Toplantının ardından yayımlanacak sonuç bildirgesiyle gerek İslam dünyası gerekse uluslararası topluma Kudüs konusunda bir mesaj verileceğini belirten Kurtulmuş, "Umarım, Kudüs'teki İslam mirasının korunması, İsrail'in saldırganlığına son verilmesi ve özellikle uluslararası hukukla teminat altına alınmış olan Mescid-i Aksa'nın durumunun gözden geçirilmesi ve korunmasına yönelik adımlar atılacak" diye konuştu.
Türkiye'den "Uluslararası Kudüs Vakfı" önerisi
Toplantıyla Kudüs konusunda İslam ülkeleri ve dünya genelinde bir "eylemlilik" daveti yapılacağını kaydeden Kurtulmuş, Türkiye'nin de bazı somut önerilerde bulunacağını vurguladı.
Kurtulmuş, bu konudaki genel çerçevenin zaten ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye olarak somut önerilerimizi yarın açıklayacağız. Sadece İslam coğrafyasında değil, bütün dünyada adalet yanlısı olan, İsrail devletinin, İsrail hükümetinin bu saldırgan tutumundan rahatsız olan çevreleri de işbirliğine, bir koalisyon anlayışı içinde birlikte hareket etmeye çağıracağız. Somut bir öneri olarak Uluslararası Kudüs Vakfı kurulması teklifimizi üye ülkelerle paylaşacağız. Ümit ederim kabul edilir. Böylece sadece bazı sözlerden ibaret değil, aynı zamanda Kudüs'ün varlığının, Kudüs'teki mirasın korunması ve bunun uluslararası camia ile paylaşılması için de somut çalışmalar başlatılmış olacak."
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, daha sonra beraberindeki heyetle Kazablanka'da, Atlas Okyanusu kıyısına inşa edilen