Aksa'da Cuma İzdihamı

Aksa'da Cuma İzdihamı

Filistinliler, İsrail'in engellemelerine rağmen ramazan ayının ikinci cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa'ya akın etti.

Filistinliler, İsrail'in engellemelerine rağmen ramazan ayının ikinci cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa'ya akın etti.

Filistinliler, sabahın erken saatlerinden itibaren Batı Şeria ve Kudüs arasındaki askeri kontrol noktalarını geçerek Aksa'nın yolunu tuttu. Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinin yakınlarındaki yolları trafiğe kapatan İsrail askerleri, otobüsler dışında hiçbir aracın geçişine izin vermedi. Saatler süren yolculuğun ardından yürüyerek Aksa'ya ulaşabilen Filistinliler, mescidin avlusunu doldurdu. 

Namazın ardından izdiham yaşandı
Vakıflar Dairesi Müdürü Azzam el-Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 200 bin Filistinlinin cuma namazını Aksa'da kıldığını söyledi.

İsrail polis sözcüsü Luba Samri de yaptığı yazılı açıklamada, saat 11.00'e kadar Batı Şaria'dan Kudüs'e geçenlerin sayısının 80 bini bulduğunu belirtti.

Namazın ardından Aksa'nın kapılarında bir saatten uzun süre izdiham yaşanırken, şehrin dar sokaklarında kalabalık ve sıcaktan dolayı bazı Filistinliler fenalık geçirdi.

Mescid-i Aksa'nın kapılarında ve Eski Şehir olarak bilinen Kudüs'ün sur içi bölgesinde binlerce İsrail askeri hazır bekledi. Polis helikopterleri ve balonlara yerleştirilen polis kameralarıyla da şehrin üzerinden sürekli görüntü alındı.

Abluka ve Ayrım Duvarı engel oldu
İsrail, Ayrım Duvarı'yla (Utanç Duvarı) çevrili Batı Şeria'dan 45 yaş altı erkeklerin Kudüs'e girişini engellerken abluka altındaki iki milyon nüfuslu Gazze'den ise sadece 300 kişinin gelmesine izin verdi.

İsrail askeri kontrol noktalarından geri çevrilen on binlerce Filistinli erkek ramazanda da Batı Şeria'nın dışına çıkamamış oldu. Batı Şeria'dan geçişine izin verilmeyen bazı Filistinli gençler ise hayatlarını tehlikeye atarak Ayrım Duvarı'nın üzerinden atladı.