"AKP'ye Kapatma Davası Açılacak"

"AKP'ye Kapatma Davası Açılacak"

AK Parti'ye kapatma davası mı açılacak? Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, Ankara'dan bomba kulisler aktardı.

Yazar Abdülkadir Selvi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda İ. ve H. İsimli iki savcının, AK Parti'yle ilgili kapatma davası için delil topladığını yazdı.

AK Parti'ye kapatma davası ete kemiğe mi bürünüyor? Dün söylenti olarak verilen gelişmeyle ilgili bugün daha net verilerle ortaya çıktı. Yeni Şafak gazetesi yazarıAbdülkadir Selvi, yargıdaki paralel paralel yapıyı işaret ettiği buünkü köşesinde, kapatma davasının yolda olduğunu yazdı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda İ. ve H. İsimli iki savcının, AK Parti'yle ilgili kapatma davası için delil topladığını yazan Selvi, partilere kapatma davasını sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından açılabildiğine dikkat çekti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın öyle bir talimatı olmadığını belirten Selvi, kapatma davası açılabilmesi için dosya hazırlandığını yazdı.

Adana'da durdurulan TIR'lar ile Van'daki El Kaide operasyonunun AK Parti'nin imajına yönelik olduğunu hatırlatan yazar, kapatma davasının nereden açılacağını da böyle açıkladı:

HANGİ NEDENLERLE DAVA AÇILACAK?

1-Anayasa'nın 2. Maddesi'nde yer alan, Cumhuriyetin niteliklerinden. Daha önce Cumhuriyetin nitelikleri arasında yer alan laiklik ilkesinin çiğnenmesi esas alınırdı. Bu kez iddia farklı. Anayasa'nın 2. Maddesi şöyle:

'Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir'

Paralel savcılar, Cumhuriyetin nitelikleri arasında yer alan, 'sosyal bir hukuk devleti' ilkesinden hareket ediyorlar.

17 Aralık operasyonu üzerine bir grup hakim ve savcının yerlerinin değiştirilmesi, yeni HSYK yasası ve Başbakan Erdoğan'ın yargıya ilişkin eleştirileri kapatılma gerekçesi olarak dosyada yer almış durumda.

2-Kapatma davası hazırlığının ikinci ayağını ise Anayasa'nın 3. Maddesi'nde tarif edilen, 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' ilkesi oluşturuyor. AK Parti, 'Devletin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerde bulunmakla' itham ediliyor.

Bu başlığın altına Oslo görüşmeleri giriyor. MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın İmralı görüşmeleri yer alıyor. Daha net bir ifadeyle kapatma gerekçelerinden birini çözüm süreci oluşturuyor."

YÜZDE 40'IN ALTINDA OY ALIRSA

Peki buna cesaret edebilecekler mi? Askeri vesayetin güçlü olduğu bir dönemde AK Parti'yi kapatamayan irade, buna cesaret edebilecek mi? Yazar bu soruya 30 Mart seçim sonuçlarını işaret ederek cevap veriyor:

22 Temmuz 2007 seçimlerinde yüzde 47 alan AK Parti'ye kapatma davası açılabilmişti. Ama bu kez eğer AK parti yüzde 40'ın biraz altında hele hele yüzde 35'lere yakın bir oy alırsa kapatma davasına yeltenebilecekler. Çünkü AK parti gidiyor, dengeler değişiyor diye hesap yapanlar, üzerlerindeki kapatma baskısına direnemeyebilir.

Ama eğer AK Parti yüzde 40'ın üzerinde oy alırsa, hele hele birkaç puan üstte çıkarsa, o zaman bu dosyalar paralel yapının elinde kalacak.

Yazar, 30 Mart seçim sonuçlarının davanın açılıp açılmayacağını belirleyeceğini savunarak yazısını tamamladı.