AKP'li Turan'dan Hamsici'ye Yanıt

AKP'li Turan'dan Hamsici'ye Yanıt

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin gönderdiği metni geri gönderdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Av. Bülent Turan, HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin Adalet Komisyonu Üyelerine gönderdiği ve kişisel değerlendirmeleri olarak lanse ettiği çalışmayı kendisine geri iade etti.

Açıklamanın bir muhalefet partisi üyesinin kaleminden çıkmış gibi bir algı oluşrturduğunu belirten Turan, Hamsici'den Yasama Organı'na müdahaleden çok, HSYK'nın yaptığı yanlışlar için bir özür ve Türkiye'de yargı bürokrasisine güvenin yeniden sağlanması için çalışmalar beklediklerini dile getirdi.

İşte Bülent Turan'ın Hamsici'ye cevabı:

"Sayın Ahmet HAMSİCİ

HSYK Başkanvekili

10 Ocak 2014 Cuma günü, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda değişlikleri de kapsayan "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin TBMM Adalet Komisyonu'nunda görüşmelere başlanmasının hemen öncesinde, komisyon üyelerine e-posta ile gönderdiğiniz malum metne, yurtdışında olduğum için ancak muttali oldum.

Bir muhalefet partisi üyesiymiş gibi kaleme alınan, bazı haber ajanslarının "HSYK'nın 15 üyesinin imzaladığı açıklama!" olarak lanse etmeye çalıştığı fakat daha sonra her ne kadar sonunda bir tetkik hakiminin adı ve sicil numarası yer alsa da "kişisel değerlendirmeleriniz" olarak tanımladığınız metninizi makamınızın yansıttığı güç bakımından Yasama Organı'na müdahale olarak yorumlamaktayım.

Başkanvekili olduğunuz HSYK'nın, bırakın yetkisini aşmayı, açıkça yargı bağımsızlığını ihlal edecek şekilde basın açıklaması yapmasının yankıları sürerken, yine Kurumunuzun üzerinde kanunlara, hukuk kurallarına, hukuk ilkelerine aykırı davranan savcıya adliye önünde bildiri dağıtma talimatı verildiğine yönelik şaibeler henüz açıklığa kavuşmamışken, sahip olduğumuz her sıfattan önce birer vatandaş olarak bizler, sizlerden bir hukukdışı eylem daha değil, geçmişte yapılan hatalar için bir özür, HSYK'yı yeniden güvenilir bir kurum haline getirecek bir açıklama beklerdik!

Hukuk kurallarını istediğiniz gibi eğip bükebilme yeteneğine sahip olabilirsiniz. Ancak en temel hukuk kurallarını ihlal ediyorsanız, tüm bu yeteneklerinizin değeri ne yazık ki yoktur. Hukuk millete saygıyla başlar. Bırakınız, siyaseti, millete hesap verecek mevkide olanlar, doğru da yapsa yanlış da yapsa sandıkta cevabını alacak olanlar yapsın. Hukuk ve hukukçu ahlakı millet iradesinin tecellahıgahına iki günde bir garip açıklamalar yapmayı değil, önce had bilmeyi zorunlu kılar. "1"in olmadığı yerde "0"ların çok olmasının kıymeti olmaz.

Bu düşüncelerle, malum metninizi size iade ediyor, bundan sonraki çalışmalarınızın başta HSYK olmak üzere Türkiye'deki yargı bürokrasinin daha güvenilir hale getirilmesine yönelik olmasını temenni ediyorum.

Av. Bülent TURAN

İstanbul Milletvekili

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi"