Akp'den Kritik Hamle Geliyor

Akp'den Kritik Hamle Geliyor

Danıştay'ın yargıda krize neden olan Adli Kolluk yönetmeliğinin yürütmesini durdurmasından sonra Danıştay'a ''Ayar tasarısı'' geliyor.

Tasarıya göre, İdari Dava Daireleri Kurulu, 30 üyeatanarak sürekli hale getirilecek. Kamulaştırma,Özelleştirme, TURİZMİ teşvik satış, tahsis ve kiralama işlemleriçevresel etki değerlendirmeişlemleri, Afet riski alanların dönüştürülmesihakkındaki Bakanlar Kurulu kararlarıyla ilgili davalarda ivedi yargılama yapılacak Bu davalar birayda karara bağlanacak


Dava açma süresi 30 güne, ivedi yargılama usulünün uygulandığı davalarda ise 15 güneindiriliyorAynı maddi ve hukuki nedene bağlı ve birbirine emsal teşkil edebilecek nitelikte olan davalar da grup davası olarak kabul edilecek. 

Grup davaları nedeniyle ilgili dava 
daireleri kurulu tarafından verilen karara uygun olarak grup dava kararını veren mahkeme ya da diğer mahkemelerce verilen kararlar aleyhine kanun yollarına başvurulamayacak.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''İdari Dava 
Daireleri Kurulu'nun kalıcı hale getirilmesinin amacı hükümetin Danıştay'a hakim olma arzsuzudur İhale davalarına kadar bir çok konuda hükümetin elini rahatlatacak şekilde bir yapılanma amaçlanıyor'' dedi. Hamzaçebi, görev sürelerinin bitmesine 3 yıl kalan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda görevli hakimlerin görevlerine de son verileceğini söyledi.

Adalet Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Turgut Dibek ve Ali İhsan Köktürk ile MHP'li üyesiMurat Başesgioğlu da, komisyon raporuna muhalefet şerhi koyarak, ivedi yargılama usulüyle, dava açma süresi başta olmak üzere diğer yargılama sürelerinin kısaltılmasının, hak arama hürriyeti ve Anayasa'ya aykırı olduğunu savundular