Akdoğan: Demirtaş ve Kandil Süreci Zehirliyor

Akdoğan: Demirtaş ve Kandil Süreci Zehirliyor

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Demirtaş ve Kandil'in açıklamaları sürecin ruhuna uymuyor, adeta süreci zehirlemiştir, iklimi bozmuştur" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izleme hayati konusundaki açıklamalarını değerlendiren Akdoğan "Süreçte bir bilgil

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan çözüm süreci ve izleme heyetine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Demirtaş ve Kandil'in açıklamalarının sürecin ruhuna uymadığını vurgulayan Akdoğan Demirtaş ve Kandil'in adeta süreci zehirlediği ve iklimi bozduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izleme hayati konusundaki açıklamalarını değerlendiren Akdoğan "Süreçte bir bilgilendirme eksikliği varsa bu bize aittir bunu telafi ederiz. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki sözleri bizim için talimattır" ifadelerini kullandı.
Akdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Sayın Demirtaş'ın ve Kandil'in geçen hafta yapmış olduğu açıklamalar sürecin ruhuna uymuyor. Gelinen aşamanın hassasiyetlerine uygun düşmemiştir, adeta süreci zehirlemiştir, iklimi bozmuştur. Cumhurbaşkanımız bu sürecin mimarıdır ve ona savaş açan bir yaklaşım kabul edilemez. Bu sürece de bir fayda sağlamaz, öncelikle bunun bilinmesi gerekir. Sayın Erdoğan'ı kimse Çözüm Süreci'ne karşı gibi bir konuma da indirgeyemez.
Cumhurbaşkanımızın sözleri bizim için talimattır
Süreçte bir bilgilendirme eksikliği varsa bu bize aittir ve bunu telafi ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda sözleri bizim için talimattır. Sayın Erdoğan herhangi biri değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız hem AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanıdır hem de bu siyasi hareketin lideridir. Onun pozisyonu, süreç açısından hayati önemdedir.
Ben daha önce yaptığım açıklamalarda halkın cumhurbaşkanını seçmesiyle birlikte yeni bir parametrenin sisteme girdiğini, zaten sürdürülemez hale gelen sistemin, bu yeni parametreyle daha da süreci zorlaştıracağını vurgulamıştım. Bu yüzden bu, kişilerden bağımsız bir sistem sorunudur. Sayın Başbakanımız da defaatle bunu vurgulamıştır, yeni anayasa bağlamında başkanlık sistemine vurgu yapmıştır. Seçim beyannamesi çalışmalarında da bu değerlendirilen önemli bir konudur.
Demirtaş'tan izleme heyeti açıklaması
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "İzleme heyeti HDP'nin kırmızı çizgisi değildir. Yeter ki çözüm süreci ilerlesin. Hükümetin izleme heyeti olacak demesi önemlidir" açıklamasında bulundu.
Erdoğan: Olumlu bakmıyorum
Çözüm süreci kapsamında izleme heyeti oluşturulduğu ve Kadir İnanır, Deniz Ülke Arıboğan, Avni Özgürel gibi isimlerin heyette yer aldığına dair haberleri değerlendirmesi istenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haberleri gazetelerde okuduğunu dile getirerek, “Böyle bir şeyden doğrusu benim haberim yok. Şunu da çok açık, net söyleyeyim bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Çünkü başbakanlığım döneminde de 'Akil insanlar içerisinden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız, nasıl değerlendirirsiniz?' dedikleri zaman, bunları doğru bulmadığımı, böyle bir şey düşünmediğimizi o zaman da söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Bunlar doğru şeyler değil" diye konuşmuştu.