AK Parti'ninYeni Yüzleri

AK Parti'ninYeni Yüzleri

İktidardaki AK Parti'nin 7 Haziran Genel Seçimi adaylarında yeni isimler dikkat çekiyor. Aralarında Başbakan'ın danışmanları ve yazarlar da var, Cumhurbaşkanı'nın damadı da.

AK Parti'nin 7 Haziran'da yapılacak genel seçim için çıkardığı milletvekili aday listesine değişim damga vurdu. Üç dönem milletvekilliği yaptığı için aday gösterilmeyen 70 vekilin yanında parti yönetimi mevcut milletvekillerinin 100'ünü liste dışında bıraktı. 10 milletvekili de aday olmadı. Bu AK Parti'nin 312 milletvekilinden 180'inin değişmiş olması demek. AK Parti'nin listesinde ağırlığı hukukçulardan oluşan 321 üniversite mezunu ve 186 lisans üstü eğitim görmüş aday var. Sadece iki aday ilkokul mezunu. Yani listede yüksek öğretim görmüş isimlerin ağırlığı var.
Danışmanlar listede
AK Parti listesindeki yeni isimler arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanları Taha Özhan, Ali Sarıkaya ve Ertan Aydın var. Malatya ikinci sıradan aday gösterilen Taha Özhan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) genel koordinatörlüğü'nü de yürütmüş bir isim. İstanbul 2'nci Bölge'den aday olan Ali Sarıkaya ise, Davutoğlu’nun üniversite arkadaşı olarak biliniyor ve yıllardır kendisiyle yakın çalışıyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı dönemindeki yakın isimlerden, metin yazarı Aydın Ünal da Ankara 2. Bölge'den aday gösterildi.
"Dombra"yı uyarlayan Işılak aday 
Listenin dikkat çeken diğer iki ismi ise şarkıcı Uğur Işılak ve CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'a yakın isimlerden Savcı Sayan. İstanbul 3. Bölge'den milletvekili adayı olan Işılak, AK Parti'nin programlarına katılan ve seçim şarkısı "Dombra"yı da uyarlamış bir şarkıcı. 
Sayan ise İzmir 2. Bölge 7. sıradan aday. AK Parti 2011'deki genel seçimde bu bölgeden 5 milletvekili çıkarabilmişti. Yani Sayan'ın işi zor.
Listede ayrıca Memur-Sen Konfederasyonu Başkanı Ahmet Gündoğdu, Şanlıurfa Belediyesi'nin eski başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile akademisyen ve AK Parti MKYK üyesi Mazhar Bağlı da yer alıyor. Daha önce AKP'den belediye başkanı seçilen Fakıbaba, 2009 yılındaki yerel seçimden önce partiden istifa etmişti.
AK Parti 2011'deki genel seçimde Şanlıurfa'dan 10 milletvekili çıkarmıştı. 7. sıradan aday olan Fakıbaba'nın seçilmesi olası.

Süreç etkisi var
7 Haziran seçiminin aday listesinde Kürt sorununa çözüm sürecinde bir vesileyle yer bulmuş isimler de var.
Adalet Bakanlığı eski müşaviri Adnan Boynukara Adıyaman'dan, insan haklarına ilişkin çalışmalarıyla bilinen Yılmaz Ensaroğlu Ağrı'dan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun tanınmış isimlerinden Haşim Haşimi Diyarbakır'dan aday gösterildi. Yine süreçte çalışan akil insanlar heyetindeki isimlerden Batmanlı Avukat Mehmet Emin Ekmen de memleketinde ikinci sıradan aday oldu.
Haşimi, Diyarbakır 3. sıradan aday. AKP 2011'deki genel seçimde Diyarbakır'dan 5 milletvekili çıkarmıştı. 
Albayrak Meclis yolunda
AK Parti'nin milletvekili aday listesinde gazeteci-yazar ve akademisyenler de yer aldı. Sabah gazetesi yazarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak, Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Turkuvaz Medya Ege Temsilcisi Hüseyin Kocabıyık da milletvekili adayı olarak listeye girdi.
Yazar Muhsin Kızılkaya, akademisyen Hüseyin Yayman, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kurucularından Orhan Miroğlu, Türkiye Gazetesi Ankara Temsilcisi Nuri Elibol ve Yeni Şafak gazetesinin Ermeni yazarı Markar Esayan da AK Parti listelerinde yer aldı.
İstanbul 1. Bölge 6. sıradan aday gösterilen Berat Albayrak'ın Meclis'e girme ihtimali yüksek. Zira AKP bu bölgeden 2011'de 16 vekil çıkarmıştı.
"Vitrin aday anlayışından uzak"
Aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verildikten sonra basın toplantısı düzenleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, milletvekili aday profillerinde merkezi siyasetin ihtiyaçlarıyla yerel siyasetin ihtiyaçlarını dengeleyen bir anlayış gözetildiğini söylemişti. Atalay, "Mümkün olduğunca AK Parti ilkeleriyle, parti geçmişiyle ilişkili olmayan, vitrin aday, flaş aday, transfer aday anlayışından uzak durduk. Teşkilâtlarımızdan gelen adaylara mümkün olabildiğince öncelik verdik" demişti.
"Yakın akraba olmasın prensibi"
Listeyi YSK'ya ileten AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ise, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ile kavga eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek'in listede yer alıp almadığı sorulunca, listeyi oluşturan üst kurulun "yakın akrabaların listeye alınmaması" prensibine uygun davrandığını söylemişti.
Kaynak: Al Jazeera