Ak Parti'nin başına Mehmet Ali Şahin gelebilir

Ak Parti'nin başına Mehmet Ali Şahin gelebilir

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, "Sayın Cumhurbaşkanı o zaman kime görev verirse o olur. Başbakan Köşke çıktığında, Genel Başkan Vekili vekaleten görevi yürütecek. O görev de Mehmet Ali Şahin'dedir" dedi

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te gazetecilerin seçim sistemleriyle ilgili sorularını cevapladı. Dar bölge ve daraltılmış bölge üzerinde çalışma yapıldığını ifade eden Elitaş, daha önce siyasi partilere "mevcut sistemin devamı, dar bölge barajsız, dar bölge yüzde 5-7 barajlı olarak" teklif sunduklarını, partilerin hiçbirinin kendilerine yanıt vermediğini söyledi. 
Bu tercihlerden hepsini değerlendirip uygun olanının kanun teklifi ya da tasarı olarak getirmeyi planladıklarını anlatan Elitaş, "Dar bölge ile ilgili yoğunlaşmış bir kanaatimiz mevcut" dedi.
Seçim sistemi  değişikliğinin Mayıs ayı içinde Meclis gündemine getirilmesi üzerinde durulduğunu belirten Elitaş, düzenlemenin uygulanabilmesi için 6 Haziran'a kadar yürürlüğe girmesinin gereğine işaret etti.
Elitaş, "Getirilecek sistem, Türkiye'ye özgülükler içerecek mi?" sorusuna, "77 milyonu 550 bölgeye bölersek 140 bin nüfus, bir milletvekili  tarafından temsil edilecek. Her il bir seçim çevresidir. illerin milletvekili sayısı, dar bölgede artıklardan dolayı değişebilir. Dar bölge olursa İstanbul'un milletvekili sayısı 100 olabilir. 20-25 ilde de milletvekili sayısı düşüyor" dedi.    
 CUMHURBAŞKANI KİME GÖREV VERİRSE
Bir gazetecinin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in "Başbakan Köşk'e çıkarsa yerine gelen isim başbakan yardımcılarından biri olabilir" dediğini hatırlatması üzerine Elitaş, şöyle konuştu:
"Sayın Cumhurbaşkanı o zaman kime görev verirse o olur. Başbakan Köşke çıktığında,  Genel Başkan Vekili vekaleten görevi yürütecek. O görev de Mehmet Ali Şahin'dedir. Tüzüğümüze göre, Siyasi ve Hukuk İşler'den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı....Sayın Cumhurbaşkanı o zaman, en büyük patiden birisine kabineyi kurma görevi verebilir. Başbakan istifa ettiği için hükümet düşecek, yenisi kuruluncaya kadar devam etmiş olacak. 45 günlük süre var. Sayın Cumhurbaşkanı o zaman birinci sıradaki siyasi parti içinden, AK Parti o zaman 312 milletvekili olarak kalacak-doğal olanı ve teamüle uygun olanı en büyük partinin üyelerinden birine hükümeti kurma görevi verecek. Bu kişinin milletvekili olma şartı var. Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdiri, kime verirse...312 milletvekilinden birine kabineyi verme görevi verebilir" diye konuştu. 
Elitaş,    "Başbakan istifa ederken vekalet verecek mi?" sorusuna, "Başbakan istifa ederken vekalet verir, Başbakan yardımcılarından birine vermesi gerekir. Hükümet kuruluna kadar başbakan vekili olarak göreve devam eder. Yeni hükümet kuruluna kadar...Yeni hükümet kurulmazsa Cumhurbaşkanı'nın seçime götürme yetkisi var" karşılığını verdi. 
KAMP AFYONKARAHİSAR'DA YAPILACAK
Meclis'in Haziran ayı sonunda tatile girebileceğine işaret eden  Elitaş, Cumhurbaşkanı seçiminin ardından yemin ve yeni Hükümet ile ilgili işler nedeniyle Meclis'in olağanüstü toplanacağını, bu nedenle TBMM'nin Eylül ayında çalışabileceğini söyledi.
Gündemlerinde çıkarılması gereken önemli düzenlemeler bulunmadığını ifade eden Elitaş, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlemek amacıysa TBMM Tarım Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemenin Mayıs ayının ikinci haftasında Genel Kurul'da görüşeceklerini belirtti.     
Elitaş,  AK Parti milletvekili istişare toplantısının 9-10-11 Mayıs'ta Afyonkarahisar'da düzenleneceğini ve yer sorunu nedeniyle eşsiz olarak gerçekleştirileceğini söyledi.