AK Parti'de kabine revizyonu

AK Parti'de kabine revizyonu

Sabah yazarı Mahmut Övür AK Parti'de yapılacak kabine değişikliğini yazdı

Siyasi kulisleri en iyi bilen yazarlardan biri olan Mahmut Övür bugünkü köşesinde AK Parti'de yaşanacak kabine değişikliğini yazdı. Övür Alevi açılımı olacağını söylerken Fatma Şahin'in yerine 3 adayın olduğunu ifade etti. Kabinenin en büyük sürprizi ise Numan Kurtulmuş'la alakalı.
İşte Mahmut Övür'ün o yazısı
Yerel seçimlerde AK Parti'nin, ikisi netleşen biri de açıklanacak olan üç bakanı belediye başkan aday yapması, gözleri kabineye çevirdi. Acaba kabinede bir revizyon olacak mı?
AK Parti'de iki görüş var...
Revizyon olabilir diyenler, karşı çıkanlar... Kulisler revizyondan yana. Zaten üç bakanın aday olması kulislerin hareketlenmesine yetti.
Değişiklik sayısının biraz daha artması bekleniyor. Ama özellikle iki beklenti öne çıkıyor. Kabinede Fatma Şahin'den boşalan yere yeni bir kadın bakanın atanması ve "Alevi açılımı" öncesi Alevi kökenli bir milletvekilinin kabineye alınarak jest yapılması...
Bu iki konuda da AK Parti kulis- lerinde bazı isimler konuşuluyor. Kadın bakan adayları arasında öne çıkanlar şöyle: İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Sivas Milletvekili Nursuna Memecan, Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu.
Alevi açılımı öncesi yapılacak jeste gelince...
Önce bazı bakanların gideceği bazılarının da yer değiştireceği meselesine değinelim.
Değişecekler arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Spor Bakanı Suat Kılıç, Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün adı geçiyor. Bazılarının da yerleri değişebilir.
Adalet Bakanlığı'na Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın veya Binali Yıldırım'ın yerine tecrübeli bir bakanın atanması gibi...
Başbakan yardımcılıklarına da yeni isimler gelebilir. İlk sırada Başbakan'ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan var. Akdoğan'ın Hükümet Sözcüsü olma ihtimali de yüksek. Yeni kabinedeki en sürpriz isim ise Numan Kurtulmuş olabilir. Başbakan yardımcılığı veya ekonomiyle ilgili bir bakanlıktan söz ediliyor.
İkinci sürpriz de Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit. Yiğit'in, Alevi açılımı öncesi atanması AK Parti tarihi açısından bir ilk olabilir. Haluk İpek, Nurettin Canikli ve Mahir Ünal gibi tecrübeli isimlerin de yeni kabinede görev alması bekleniyor.
AK Parti genel başkan yardımcılıkları açısından da bir değişim söz konusu. Çünkü Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel bu dönem Antalya adayı olacak. O görev için en çok adı geçen Denizli Milletvekili ve eski belediye başkanı Nihat Zeybekçi...
Bir sürpriz de AK Parti yönetiminde bekleniyor.
Başörtülü bir kadın genel başkan yardımcısı olabilir.