Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

AK Parti nereye!

Sürprizlerle dolu bir seçim bizi bekliyor.

Herkes önce AK Parti’nin ne yapacağını merak ediyor.. Ardından en çok merak edilen 2. parti HDP. HDP barajı aşacak mı, aşamayacak mı? Nişantaşı sosyetesi ne yapacak.. Daha doğrusu beyaz Türklerin tavrı.

AK Parti varsayalım oy kaybetti, ama MHP ya da HDP’den biri barajı aşamasa ya da ikisi birden barajı az bir farkla geçseler, AK Parti yine tek başına iktidar olur.

Yeni seçimde SP-BBP ortaklığı olmayacak.. Olsa da bu ittifaka oy verenlerin büyük çoğunluğu AK Parti’ye oy verecek.. Zaten BBP’nin eski genel başkanı seçim hükümetinde Kültür Bakanı, Başbakan Yardımcısı Türkeş. MHP’den önemli bir oy AK Parti’ye gidecek.. Daha önce AK Parti’ye oy verirken bu seçimde MHP’ye oy verenler, aslında HDP’ye karşı kendilerine göre AK Parti üzerinde bir baskı oluşturmak istiyorlardı. “Nasıl olsa AK Parti tek başına iktidar olacak. HDP’nin güçlü bir şekilde temsil edileceği bir parlamentoda MHP’nin de güçlü bir şekilde girmesini düşünen çevreler MHP’ye oy verdiler. Bu düşünce ile hareket edenler sükutu hayale uğradılar. Ama gelinen noktada, hem MHP’nin tavrı ve hem de güç kaybeden bir AK Parti’nin koalisyon arayışına girmesi, bunun ekonomi ve siyasetteki yansımaları milli bir felakete dönüştü.

Özellikle Bahçeli’nin uzlaşmaz tavrı, HDP’yi iktidara taşıyan inatçılığı MHP’ye oy verenler için tam anlamı ile bir sükutu hayale dönüştü. Bahçeli’nin Ecevit hükümetindeki uyumunu ve sessizliğini hatırlayanlar, bugünkü uzlaşmaz tavrına, hırçınlığına bir anlam veremiyorlar.

Bahçeli’ye verilen her oy sonunda, AK Parti’yi zayıflatırken CHP ve HDP’nin işine yarıyor. MHP seçim hükümetine girmeyerek HDP’yi koalisyon ortağı yaptı. Yarın için kimse ülke olarak aynı krizi yaşamak istemiyor. Eğer HDP de, MHP de barajı aşamaz ise aslında AK Parti anayasal çoğunluğa da ulaşabilir. Bunlardan biri baraja takılırsa tartışmasız iktidar olur. İkisi de barajı aşsalar bile, oy kaybetmelerine kesin gözü ile bakılıyor. HDP’deki ödünç oylar geri dönecek olursa, CHP’nin geri alacağı oylar, kaybını karşılayabilir.. Öte yandan; AK Parti’nin oyunun % 44 olduğu tahmin ediliyor. Bu oran önümüzdeki günlerde daha da artabilir. Yani tek başına iktidar konusunda bir risk gözükmüyor.

Kaldı ki, MHP ve HDP oy kaybedecek olursa, varsayalım AK Parti % 40’a gerilese bile yine de tek başına iktidar olabilir.

Yani AK Parti yine en büyük, yani 1. parti olacak.. AK Partisiz bir hükümetin teorisi bile mümkün değil. AK Parlamentoda kaç milletvekili ile temsil edileceğine, AK Parti’nin alacağı oy kadar, hatta daha büyük ölçüde MHP ve HDP’nin alacağı oyun belirleyici etkisi olacak.

MHP ve HDP’nin yüksek oy aldığı bölgelerde ya AK Parti 1. parti ya da 2. parti durumunda. CHP o bölgelerde yok. Dolayısı ile MHP ve HDP’den kaçan oylar AK Parti’ye gitmese, hatta bir kısmı CHP’ye gitse, bir kısmı hiç sandığa gitmese bile o milletvekilleri AK Parti’ye gidecek..

CHP oyunu artırsa bile milletvekilini artırması çok zor. Hatta oyunu artırsa bile sandalye kaybedebilir..

Öte yandan; MHP ve HDP’nin oy kaybetmesine kesin gözü ile bakılıyor. Hatta bunlardan biri ya da ikisi barajı bile aşamayabilir.. Birinin uzlaşmaz tavrı, ötekinin terörle olan bağı ayaklarında bağ oluyor.. Her iki partide de ciddi anlamda ödünç oy var.. Özellikle Türkeş ve Yalçın Topçu faktörü, Ogan’ın partiden ihracı, önce Ergenekon’la kurulan derin bağlar, ardından Paralel yapı ile kurulan kripto ilişkiler, Bahçeli’nin tekelindeki MHP için felaket oldu.

Bahçeli, Ülkücü gençlikle de partinin bağlarını kopardı, yaşlı kesimle de.. Bahçeli’nin kimi, neyi temsil ettiği de bilinmiyor. Ama artık bu seçimde eğer MHP ciddi bir oy kaybına uğrarsa, bu Bahçeli’nin siyasi kariyerinde bir siyasi sonun ifadesi olabilir..

Bu seçimler aslında AK Parti için de, CHP için de, MHP için de, HDP içinde bir milat olacak.. Yeni bir parlamentonun ardından yeni bir siyasi süreç başlayacak ve hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.. Bana kalırsa bu yapı içinde değişime en açık, en sıcak parti AK Parti olacak.. Değişime dirense de, CHP de değişecek, MHP de.. Bu partilerin lider kadroları da ideolojileri de, zihniyetleri de değişecek.

Sabır.. Hayat devam ediyor.. Bizler tarihin yaşayan tanıklarıyız ve güzel günler göreceğiz inşallah. 2015’i kaybettik ama, pahalı olsa da faydalı bir ders oldu.. Selam ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 968 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar