AİHM, peçe yasağı kararını salı günü verecek

AİHM, peçe yasağı kararını salı günü verecek

AİHM, Fransa'da getirilen peçe yasağı ile ilgili başvuruyu salı günü neticelendirecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Büyük Dairesi, Fransa'da peçe kullanılmasına getirilen yasakla ilgili şikayet başvurusunu salı günü karara bağlayacak.

Karar, Fransa'daki diğer davalara emsal teşkil edecek.

AİHM'de geçen yıl 27 Kasım'da düzenlenen duruşmada Fransız hükümetinin avukatı Edwige Belliard, "kamu güvenliği ile kadın erkek eşitliği ilkesini" gerekçe göstererek peçeye yasak getiren yasanın çıkarıldığını savunmuştu.

AİHM'ye şikayet başvurusunda bulunan kadının avukatı Ramby de Mello ise yasağın kadına karşı ayırımcılık içerdiğini ve özel hayatı ihlal anlamına geldiğini iddia etmişti.

Başvuruda, yasakla temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği şikayetinde bulunulmuştu.

Paris’te yaşayan, Pakistan kökenli olduğu belirtilen ve ismi açıklanmayan 23 yaşındaki kadın, getirilen yasakla "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ayırımcılığın yasaklanması, aile ve özel yaşama saygı, ibadet özgürlüğüne saygı ile ilgili maddelerinin ihlal edildiği" görüşünü dile getirmişti.

AİHM’nin ilgili dairesi, 28 Mayıs 2013'te davanın karışık ve zor olması nedeniyle başvurunun Büyük Daire tarafından ele alınmasını kararlaştırmıştı.

Fransa’da 11 Ekim 2010'da yürürlüğe giren yasa, "güvenlik gerekçesiyle" kamuya açık yerlerde yüzü kapalı giysilerle dolaşılmasına yasak getiriyor. Yasanının onaylanmasından önce kamuoyunda yoğun tartışmalar yaşanmıştı. AİHM’nin kararı, diğer üye ülkelerde içtihat oluşturması açısından önem taşıyor.