AİHM Abdullah Öcalan'ı Haklı Buldu

AİHM Abdullah Öcalan'ı Haklı Buldu

Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Abdullah Öcalan'ı haklı buldu. Öcalan’ı kısmen haklı bulan mahkeme, tazminat öngörmedi.

Abdullah Öcalan'a verilen ömür boyu hapis cezasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi konu eden 3. maddesiyle ilgili Türkiye'nin bazı noktaları ihlal ettiğine bazılarını ise ihlal etmediğine karar verdi.

3’e karşı 4 oyla alınan kararda, Abdullah Öcalan kısmen haklı bulundu.

Mahkeme, 2009 yılından önceki dönemdeki tutukluluk koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu sonucuna vardı.

AİHM, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ilgili olarak ise şartlı salıverme olanağı tanınması gerektiğini belirtti.

AİHM, Abdullah Öcalan’ın tazminat taleplerine de yanıt vermedi. AHİM, sadece mahkeme masrafları olarak 25 bin Euro ödenmesine hükmetti.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NE BAŞVURMUŞTU

Öcalan, aldığı ömür boyu cezanın insan hakları sözleşmesinin "insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi" konu eden 3. maddesine aykırı olduğunu, hapishanedeki yaşam koşullarının sözleşmenin "Özel yaşam ve Aile yaşam" hakkını konu alan 8. maddesini ihlal ettiğini ve hapishanede Chrome ve Sodium ile yavaş yavaş zehirlendiğini iddia ederek Strasbourg Avrupa Insan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştu.

25 YILDAN SONRA SERBEST BIRAKILMA HAKKI OLMALI

Buna benzer bir diğer davada AİHM İngiltere'yi, sözleşmenin "insanlık dışı davranış ve aşağılayıcı muamele" ile ilgili 3. maddesini ihlal ettiği için mahkum etmişti, AİHM içtihatlarına göre; ömür boyu hapse mahkum edilen bir suçlunun hapishanede geçen 25 yıldan sonra davasını revizyona götürebilme ya da serbest bırakılma hakkı olmalı.