Ahraru'ş-Şam 'ılımlı Muhalif' Listesine Alınabilir

Ahraru'ş-Şam 'ılımlı Muhalif' Listesine Alınabilir

Viyana'daki Suriye görüşmelerinde, ABD'den Ahraru'ş-Şam'ı resmen ılımlı muhalifler kategorisinde kabul etmesi istenecek

ABD, Rusya, İran, Suudi Arabistan, Türkiye, İtalya, İngiltere, Almanya, Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır, Katar, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Çin ve Avrupa Birliği’nin yer aldığı Viyana görüşmelerine, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın da katılacağı açıklandı.
Viyana zirvesinde ABD'nin müttefikleri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı savaşan ABD onaylı muhalif güçlerin dar listesini genişletmek bazı grupların terörist listesinden çıkarılarak ılımlı muhalif listesine alınması için teklif götürecek. Suudi Arabistan ve Türkiye'nin Ahraru'ş Şam grubunun da ılımlı muhalifler listesine alınması konusunda Obama'ya teklif götürecekleri bildirildi.
Zirvede, Suriye rejimi ve muhalefeti temsilcileri yer almayacak. Amerikan New York Times gazetesine göre, bu turda ileriki aşamalarda görüşmelere hangi muhalif grupların dahil olacağı masaya yatırılacak.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye krizine ilişkin Viyana'da yapılacak görüşmede Suriye Devlet Başkanı Beşşar Eaed'ın akıbetinin gündem dışı olduğunu söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, görüşmelerde Batı’nın “ılımlı” olarak tabir etmediği muhaliflerin de yer alacağını söyledi. Hammond, “Görüşeceğimiz (muhalifler), Suriye’nin geleceği için bizden farklı, bizim kabul etmediğimiz bir vizyona sahip insanları da içerecek. Ancak bu insanlar kendi davalarını savunmaya hazırlarsa, kendi vizyonlarını sandık başında test etmeye ve Suriye halkının görüşünü kabul etmeye, demokratik tartışmanın içinde yer almaya hazırlarsa, o halde benim görüşüm de onları görüşmelere dahil etmemiz yönündedir” dedi.