Ahmet Hakana Şok

Ahmet Hakana Şok

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında "terör propagandası yapmak" suçundan başlatılan soruşturmaya, suça konu sözlerin sarf edildiği CNN Türk'teki programın moderatörü Ahmet Hakan Coşkun ile sorumlu yayın müdürünü

Başsavcılık, "basın ve yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçunu düzenleyen 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesi uyarınca, CNN Türk'de yayınlanan "Tarafsız Bölge" programının moderatörü Ahmet Hakan Coşkun ve programın sorumlu yayın müdürünü de soruşturma kapsamına aldı.
Bu arada, "terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin savcılıktaki ifadesinde, "soruşturmaya konu sözlerinin arkasında olduğunu ve ifadelerinin doğruluğuna inandığını" söylediği öğrenildi.
Tahir Elçi, Bakırköy Adliyesi'nde, Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt'a yaklaşık 3 saat ifade verdi.İfade işlemi sırasında Elçi'ye avukatları Ercan Kanar, Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim, eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar da eşlik etti.Başsavcıvekili Kurt, Elçi'yi, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanması talebiyle Nöbetçi Bakırköy Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti.Tahir Elçi gözaltına alındı Bu arada, HDP'li milletvekilleri Pervin Buldan ve Levent Tüzel ile bazı avukatlar da Elçi'ye destek olmak için Bakırköy Adliyesi'ne geldi.Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında CNN Türk'te 14 Ekim'de katıldığı bir programda sarf ettiği, "PKK bir terör örgütü değildir. Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK, silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir'' sözleri nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan soruşturma başlatmıştı.Başsavcılığın talebi üzerine de Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği, Elçi hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosu'na gözaltına alınan Elçi, polisler eşliğinde uçakla İstanbul'a getirilmişti.
Adliye önündeki açıklamalar
Bakırköy Adliyesi'ne gelen HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tahir Elçi'nin gözaltına alınmasının ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savundu.
Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen de Tahir Elçi'nin Diyarbakır'da gözaltına alınarak İstanbul'a getirilmesi ve mahkemeye sevk edilmesinin hukuksuz olduğunu iddia etti.
Özgürlükçü Hukukçular Derneği Eşbaşkanı Banu Güveren de adliye önünde açıklama yaptı.