Ahmet Davutoğlu yeni havaalanının adını açıkladı

Ahmet Davutoğlu yeni havaalanının adını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni terminal binasının açılışını yaptıkları Kars'ın havalimanına "Harakani Havalimanı" adının verilmesini uygun gördüklerini açıkladı.

Kars'ın havalanının yeni adı "Harakani Havaalanı" oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kars Havalimanı yeni terminal binası açılışındaki konuşmasında, dışişleri bakanı olarak son ziyaretini yaptığı Kars'a, başbakan olarak ilk ziyaretlerini yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

İPEK YOLU HATIRLATMASI

Kentte gösterilen misafirperverlik için teşekkür eden Davutoğlu, güzel hizmetleri Karslılarla buluşturduklarını söyledi.

Bir şehrin mekanının aynı zamanda kaderini de şekillendirdiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, Kars'ın tarihi İpek Yolu üzerinde olduğunu ve birçok havzayı birleştiren özelliğinin bulunduğunu anımsattı. 

Kentin, Hazar Denizi ile Karadeniz'e uzaklığının hemen hemen aynı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, Akdeniz'e doğru giden yolların Kars üzerinden geçtiğini belirtti. Kente ulaşım koridorları üzerindeki önemli özelliğini yeniden kazandırılmasının önemine değinen Davutoğlu, Kars'ı "serhat şehri" olarak nitelendirdi. "Türkiye'nin doğu kıyısındadır ama inşallah komşularımızla iyi ilişkilerle bütün bu havzalar açıldığında Kars aslında merkezi bir şehirdir. Bir açıdan bakıldığında Doğu Anadolu'nun bir ucudur ama Kafkasların da güney ucudur" ifadelerini kullanan Davutoğlu, kentin Mezopotamya'nın da kuzey ucu olduğunu söyledi.

KAFKASYA'DA İSTİKRAR SAĞLANIRSA...

Başbakan Davutoğlu, "Gerek Kafkasya'da tam bir istikrar sağlanırsa, gerekse Ortadoğu'da bu sıkıntılar aşılırsa ki aşılacak, bunların hepsi bir gün, Kars bütün bu havzalar arasında hak ettiği yeri kazanacak" diye konuştu.

Bunun için geleceğe yönelik hazırlıkların yapılmasının gerektiğini ifade eden Davutoğlu, projelerin gerçekleşmesiyle Kars'ın merkezi bir konuma sahip olacağını kaydetti.

Yeni terminal binasının modern yapısıyla dikkati çektiğini söyleyen Davutoğlu, havalimanının yeni terminal binasıyla yolcu kapasitesinin 3,5 kat arttığını vurguladı. Davutoğlu, yeni havalimanının kentin turizmi açısından da önem taşıdığını da bildirdi.

"Biraz önce arkadaşlarımızla, değerli bakanlarımızla, milletvekillerimizle, valimizle sohbet ederken, 'Kars'ın bu havalimanına bir isim verelim' diye konuştuk. Harakani Hazretleri'nin isminin verilmesini uygun gördük" diyen Davutoğlu, Harakani Hazretleri'ni çok önemsediklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Buraya geldiğinde o manevi gözüyle bu diyarın ileride iman, irfan diyarı olacağını görmüştü. Bizim ona borcumuz bu emaneti korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak" ifadesini kullandı.

Karslılar'a da onun emanetini korumak konusunda önemli görevlerin düştüğünü dile getiren Davutoğlu, konuşmasını "Harakani Havalimanı hayırlı olsun" ifadeleriyle tamamlandı.

LÜTFİ ELVAN: BOYNUMUZUN BORCU

Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise serhat şehri Kars'a beklenen yatırımları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kars'ın yetiştirdiği Aşık Şenlik'in "Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana" sözlerini hatırlatan Bakan Elvan, "Can sağ iken Kars'ın her türlü ulaşım ve iletişim ihtiyacını karşılamak bizim de boynumuzun borcudur" diye konuştu.

Bu borcun gereği olarak Türkiye'yi olduğu gibi Kars'ı da bölünmüş yollarla donattıklarını dile getiren Elvan, kentte ulaştırma ve iletişim konularında yapılan yatırımlara ilişkin bilgi verdi.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesiyle kentin "modern ipek demir yolu"nun merkez şehirlerinden biri olacağını dile getiren Bakan Elvan, yeni çift hatlı Kars-Erzurum-Erzincan Demiryolu projesinin de hazırlandığını belirtti.

YOLCU SAYISI 7 KAT ARTTI

Yapılan yatırım ve düzenlemelerle Kars'ın havalimanındaki yolcu sayısını 7, uçak trafiği sayısını 3 kat artırdıklarını vurgulayan Bakan Elvan, kente modern iç ve dış hatlar terminalini hediye ettiklerini söyledi.

Modern yapıdaki yeni terminal binasıyla havalimanının yolcu kapasitesinin 1 milyondan 3,5 milyona çıkarıldığını ifade eden Bakan Elvan, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Başbakan Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan ve diğer katılımcılar kurdele keserek havalimanının yeni terminal binasının açılışını yaptı.

Başbakan Davutoğlu, kurdeleyi kesmeden önce, "Kazasız seyahatler, menzile ulaşan yolculuklar" temennisinde bulundu.