Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Ah MHP!

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, MHP’li Sinan Oğan’ın partiden ihracını kaldıran yerel mahkeme kararına yapılan itirazı reddetti.

Eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, MHP Merkez Disiplin Kurulunca partiden çıkarılmış, bu işlemin iptali talebiyle dava açmıştı. Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi de ihraç kararını iptal etmişti. MHP Genel Merkezi ise yerel mahkemenin bu kararını temyiz etmişti. 

Dosyayı görüşen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Genel Merkez’in temyiz talebini reddetti. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin kararında, Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararının kesin nitelik taşıdığı ve temyiz edilemeyeceği belirtildi. Böylelikle Sinan Oğan’ın parti üyeliği devam ediyor.

İster misiniz, Oğan tekrar Bahçeli ile anlaşsın. Muhalefet cephesi dağılsın. 10 Temmuz’da kongreden tekrar Devlet Bahçeli Genel başkan olarak çıksın.. Bahçeli birlik mesajları versin.. Normal kongreden önce de sağlığı el vermediği için, yorucu bir süreçten sonra görevi bırakma kararı alsın.. Normal kongre tarihi 18 Mart 2018. Bahçeli, bu yıl sonu, fiilen görevden ayrılabilir ve genel başkan yardımcılarından biri bu görevi vekaleten ve fiilen götürebilir. Normal kongre tarihinde de fiili durum resmi hale dönüşebilir..

Parti içi muhalefet kanadının adayları kimlerdi: Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Süleyman Servet Sazak ve Selim Kaptanoğlu. Alparslan Türkeş’in Genel Sekreter Yardımcısı Selim Kaptanoğlu’nun, daha sonra “Akşener lehine” adaylıktan çekildiği de iddia edildi. Ama, tabii bu kongre tüzük kongresi olduğu için kim aday, kim değil, henüz net olarak belli değil.. Bekleyip göreceğiz.

Şimdi şöyle bir senaryo var.. Parti dağılıyor. Böyle giderse MHP 3’e bölünecek.. Bahçeli’ciler ve Bahçeli’ye karşı olanlar.. Bahçeli’cilerin parti içinde belli bir ağırlığı var, ama muhalefet daha güçlü.. Bu durumda Bahçeli ilk etapta bu yarışı kaybetti. Parti içindeki desteği de bundan sonra giderek zayıflar. Kimse yenileceği belli olan ata oynamak istemez. Siyasette pek de vefa yoktur.. 

Merak Akşener tek başına liderlik için yeterli değil. Parti içi muhalefet bölünürse Akşener kazanabilir, ama bölünen parça Bahçeli ile anlaşırsa Akşener’in hiçbir şansı yok.. Ve bu iş öyle olacağa benziyor.. Parti içi muhalefet bölünecek ve Akşener tasfiye olacak.. Akşener’i destekleyen Paralelciler, MHP’den kopartacakları milletvekilleri ile AK Parti, CHP ve HDP’den ayrılıp sonra yeni oluşuma katılacak ya da dışarıdan destek verecek  milletvekilleri ile ANAP’vari, 4 eğilimi birleştiren yeni bir “Demokratik Cephe” oluşturmaya çalışacaklar, ama bu da kolay gözükmüyor.. CHP ve HDP’de dokunulmazlık sonrası kızılca kıyamet kopacak, taşlar yerinden oynayacak. O dalgalı ortamda Paralelciler ne yapacaksa yapacak.. Yapamazlarsa olan Akşener’e olacak. Bu senaryo gerçekleşsin ya da gerçekleşmesin bu süreçte işi en zor olan Akşener olacak..

MHP bölünecek. Bu çalkantılı ortamda siyaset yorgunu bazı isimler, süreç içinde bağımsız kalabilir ya da rotayı AK Parti’ye çevirebilir.. Zaten MHP’deki 3 eğilimden birinde kendileri için gelecek göremeyenler de şimdiden kendilerine yeni bir adres bulması gerekir.. Sonuçta önümüzde yerel seçimler var, ardından milletvekili seçimi, belki anayasa referandumu öncesi ya da sonrası erken bir genel seçim de olabilir.. Tabii önce şu dokunulmazlık sonrası yargı sürecinin sonunu görmek gerek..

Paralelciler bir grub kuramayacaksa, kimse gitmek istemeyecektir.. Bu konuda da Akşener’in elini çabuk tutması gerekiyor, Demir tavında dövülür, kimsenin beklemeye tahammülü yok..

Bana sorarsanız, MHP içindeki birlik yanlıları önümüzdeki kongrede Bahçeli ile parti içi muhalefet kanadını bir araya getirecekler. O masada Akşener olmayacak.. Bahçeli ortak liste ile aday gösterilecek, ama parti içi muhalefet cephesinin genel başkan adayları Bahçeli’nin listesinden aday olacak.. Süleyman Servet Sazak, Bahçeli’nin 1. Başkan yardımcısı olacak. Bahçeli’ye onurlu bir geri çekilme fırsatı verilecek ve partinin bölünüp dağılmasının önüne geçilmeye çalışılacak.

Bahçeli bu planı kabul eder. Zaten parti ağır bir darbe yedi. Muhtemel bir seçimde ciddi bir oy kaybı yaşanacak. Öncesinde zaten görevi bırakıp sorumluluğu fiilen Sazak’a verecek. Böyle partide bir kan değişimi gerçekleşirken, pimi çekilmiş bir el bombasına benzeyen MHP’yi Sazak’ın kucağına bırakacak..

Akşener yeni bir siyasi oluşum gerçekleştirebilirse, BBP’den de destek alabilir ve etkin bir siyasi kampanya sürdürürse, kendisi barajı aşamaz ama, MHP’nin baraj altı kalmasına sebeb olabilir..

MHP için tek senaryo bu değil kuşkusuz, ama bana kalırsa en akla yakın senaryo bu. Hangi senaryoyu ele alırsanız alın, hepsi de MHP için pek umud verici bir tabloyu işaret etmiyor..

Akşener’in parti içi muhalefetteki ağırlığı aslında diğer adaylar için sürpriz olmuşa benziyor. Onlar bir birlik oluştursalar bile parti içinde 3. sırada yer alacaklar. Bahçeli hâlâ parti içindeki 3 gruptan en büyüğü, 2. sırada Akşener var, 3. sırada ötekiler. O ötekiler kiminle işbirliği yaparsa o parti yönetimine gelecek. Bana kalırsa ne Bahçeli Akşener’le birlik olabilir, ne de parti içi muhalefet Akşener’in liderliğine razı olur. O zaman 3. ihtimal parti içi muhalefetin Bahçeli ile şartlı olarak anlaşması.

Gülen cemaati Akşener’in şansı gibi gözükse de, aslında faydasından çok zararı dokunan  bir unsur oldu.. Bu şayia Akşener’in siyasi kariyerinin sonunu getirirse şaşırmamak gerek..

Görelim Mevlam neyler. Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 900 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar