Afrika'daki can pazarının fotoğrafı

Afrika'daki can pazarının fotoğrafı

Afrika'nın ortasında bir anne yavrusunu kırımdan kurtarmak amacıyla uçakla kaçanlara vermek için çırpınırken görüntülendi.

Afrika'nın ortasında bir anne yavrusunu kırımdan kurtarmak amacıyla uçakla kaçanlara vermek için çırpınırken görüntülendi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, Orta Afrika ve Çad tebaalı yaklaşık bin Müslümanın, uçaklarla ülkede yürütülen "etnik temizlik" operasyonlarından kurtulmak için Bangui Hava Meydanı'ndan Çad, Kamerun ve Nijerya'ya salıverildiği bildirildi. Çocuğunu uçağa bindirmeye çalışan bir annenin çaresizliği ise objektiflere böyle yansıdı. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren yardım kuruluşlarının raporlarına göre, Hristiyan Anti-Balaka militanlarının uyguladığı şiddet nedeniyle geçen yılın sonlarından bu yana yaklaşık 50 bin Müslüman kara ve hava yolunu kullanarak komşu ülkelere salıverildi. (AA)

MÜSLÜMANLAR KİLİSELERE SIĞINIYOR

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geçen yıl başlayan şiddet olayları bir türlü dinmiyor. İntikam peşindeki Hristiyan milisler, Müslümanlara saldırıyor.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki saldırıları etnik temizlik olarak nitelerken, Müslümanların bir bölümü komşu ülkelere kaçıyor. Kaçamayanlar ise, kiliselere sığınıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde dini temeli etnik temizlik yapıldığı uyarısında bulundu. "Bunu ne pahasına olursa olsun durdurmalıyız" açıklaması yapan BIRLEŞMIŞ MILLETLER, "Ülkenin bir takım bölgelerinden ayrım yapılmaksızın katliamlar işleniyor" dedi.

BIRLEŞMIŞ MILLETLER, bu ülkede askerleri bulunan Fransa ve Afrika Barış Gücü'nden saldırıları engellemelerini talep etti.

Hristiyan milislerin saldırıları nedeniyle onbinlerce Müslüman, Çad ve Kamerun'a kaçarken, başşehir Bangui'de Müslümanların yaşadığı bölgeler boşaldı. Ülkeden kaçamayan Müslümanlar ise, kiliselere sığındı.

Müslümanlara ait dükkanlar ve işyerleri yağmalanıp yakıldı. Camiler imha edilirken, evler de yerle bir edildi.

Hristiyan milisler geçen yıl 9 ay iktidarda kalan Müslüman başkaldırıcıların yaptıkları katliamların intikamını aldıklarını iddia ediyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin dini çatışmalar nedeniyle bölünebileceğine işaret ediliyor.

Bu kriz öncesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nin 4 milyonluk nüfusunun yüzde 15'ini Müslümanlar oluşturuyordu.

ae7a6e4c9509e075486ef26cb28cc22b_jpg_thumb_700.jpg