Afrika'da bir ülkeye Daha Amerikan Askeri Girdi

Afrika'da bir ülkeye Daha Amerikan Askeri Girdi

Batı Afrika ülkesi Kamerun'da faaliyetleri artan Boko Haram grubu ile mücadelede hükümet güçlerine destek olmak adına, Amerikan'nın ülkeye 300 Amerikan askeri ve gözetim uçağı göndereceği açıklandı. Böylece Amerikan askeri bulunan Afrika ülkesi sayısı 13

ABD'nin Afrika kıtasına asker gönderdiği ülke sayısı 13'e çıktı. ABD Başkanlığı'ndan bu sabah yapılan açıklamada pazartesi gününden itibaren Kamerun'a da asker yollandığı açıklandı.

ABD yönetimi, Kamerun hükümetinin onayıyla bu ülkeye hava istihbaratı operasyonları için 300 asker ve gözetim uçağı göndereceğini açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama, Senato ve Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği mektupta, 12 Ekim günü yaklaşık 90 askerin gönderildiğini, Kamerun'a gidecek toplam asker sayısının 300 olacağını bildirdi.

Obama askerlerin bölgede gerektiği kadar kalacağını, hava istihbaratı, keşfi ve gözetleme faaliyetleri için operasyonlar düzenleyeceğini söyledi. 

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, "Batı Afrika'da Boko Haram ve diğer şiddet yanlısı radikal örgütlerin yayılmasını durdurmak için daha geniş bir bölgesel çabanın bir parçası" olarak askerlerin gönderildiğini söyledi.

Pazar günü Boko Haram grubunun iki kadın intihar bombacısı Kuzey Kamerun'un Kangaleri şehrinde yaptığı saldırı sonucu dokuz kişi hayatını kaybetmiş 29 kişi yaralanmıştı.

Amerika Afrika topraklarında AFRİCOM adı altında askeri birlikler bulunduruyor. AFRİCOM birlikleri hali hazırda 13 Afrika ülkesinde faaliyet gösteriyor. Afrika topraklarında bulundurduğu askeri birliklerin sayısının son senelerde 2 katına çıktığı biliniyor.

 

AFRİKA KITASINDA ABD ASKERİNİN BULUNDUĞU ÜLKELER

Burkina Faso:

ABD, Burkina Faso'nun Ogadogu bölgesinde 2007 yılından bu yana askeri üs bulunduruyor. Ogadogu'daki üs ABD'nin bölgedeki istihbarat faaliyetleri için kullandığı üs olarak biliniyor. Buradan havalanan casus uçaklar, Mali, Moritanya ve Sahra bölgeleri üzerinde uçuşlar gerçekleştirerek istihbarat topluyor. 

Kongo:

ABD'nin Kongo'daki askeri birliği, Joseph Kony'e bağlı Tanrının Direniş Ordusu isimli Hristiyan isyancı grubu aramak için Kongo ordusuna destek görevini yerine getiriyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti:

ABD, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne (OAC) Nisan 2013'te 40 asker gönderdi. Bu birlikler de yine Tanrının Direniş Ordusu isimli grubu aramak için OAC askerine yardım ediyor. 

Çad:

ABD, Çad'a Boko Haram'la mücadele etmek için 80 asker gönderdi.

Cibuti:

ABD'nin Afrika'daki en büyük askeri birliği Cibuti'de bulunuyor. Ülkedeki Lemonnier Kampı'nda ABD'nin 4 bin askerlik bir birliği bulunuyor. Buraki birliğin envanterinde savaş uçakları ve dronlar da yer alıyor.

Etiyopya:

ABD 2011 yılından bu yana Etiyopya'da İnsansız Hava Aracı (İHA-dron) üssü bulunduruyor.

Kenya:

Kenya'nın Somali sınırında yer alan Simba Kampı'nda 60 Amerikan askeri personeli bulunuyor. Kamp Kasım 2013'te açıldı.

Mali:

Mali'ye 2013 Nisan'ında 10 asker gönderen ABD, buradaki birliğin çatışmalara dahil olmayacağını, sadece Afrika askeriyle bölgede bulunan Fransa askerleri arasındaki iletişime destek vereceğini duyurmuştu.

Nijer:

ABD, Nijer'e 2013 yılında askeri hava üssü kurdu. Dronların bulunduğu üste 100 ABD askerinin görevlendirildiği ve istihbarat toplama faaliyetlerinde çalıştıkları duyuruldu.

Somali:

2014 yılının başlarında, yaklaşık 20 ABD askeri Somali'de görevlendirildi. Buradaki ABD askerleri Somali ordusuna askeri eğitim veriyor.

Güney Sudan:

ABD Aralık 2013'te ülkeye 45 asker gönderdi. Bu askerler ülkedeki Amerikan vatandaşlarını ve Amerikan varlıklarını korumakla görevlendirildi.

Uganda:

ABD Uganda'da Tanrının Direniş Ordusu'yla mücadele etmek ve istihbarat toplamak için askeri bir hava üssü bulunduruyor. ABD'nin Uganda'da yaklaşık 300 kişilik bir askeri birliği bulunuyor.

Kamerun:

ABD pazartesi günüden itibaren Boko Haram grubu ile mücadelede hükümet güvenlik güçlerine yardımcı olmak adına öncü olarak gönderdiği 90 askeri müteakip 300 asker ve hava kuvveti göndereceğini açıkladı.