Afrika kıtasının yarısı ABD askeriyle dolu

Afrika kıtasının yarısı ABD askeriyle dolu

ABD, Afrika kıtasının neredeyse yarısında irili ufaklı askeri birlikler bulunduruyor. ABD son olarak Çad'a 80 asker gönderdi

merika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, Çad'a 80 asker gönderdiklerini duyurdu. ABD'nin Çad'a askeri birlik göndermesi birçok kişi tarafından bir sürpriz olarak karşılandı. Ancak ABD'nin hali hazırda Afrika'nın birçok ülkesinde irili ufaklı askeri birlikler bulundurduğu çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir gerçek.

ABD'nin Afrika ülkelerinde asker bulundurması son zamanlarda gündeme gelmeye başladı. Bunun sebebininse bölgedeki ABD askeri birlik komutanlarının etkinliklerinin artmaya başlaması olduğu ifade ediliyor. 

Aşağıdaki harita, Sahra-altı bölgesinde ABD askerlerinin bulunduğu ülkeleri gösteriyor. Mavi renkle belirtilen ülkeler ABD askerlerinin bulunduğu ülkeler;

AFRİKA KITASINDA ABD ASKERİNİN BULUNDUĞU ÜLKELER

Burkina Faso:

ABD, Burkina Faso'nun Ogadogu bölgesinde 2007 yılından bu yana askeri üs bulunduruyor. Ogadogu'daki üs ABD'nin bölgedeki istihbarat faaliyetleri için kullandığı üs olarak biliniyor. Buradan havalanan casus uçaklar, Mali, Moritanya ve Sahra bölgeleri üzerinde uçuşlar gerçekleştirerek istihbarat topluyor. 

Kongo:

ABD'nin Kongo'daki askeri birliği, Joseph Kony'e bağlı Tanrının Direniş Ordusu isimli Hristiyan isyancı grubu aramak için Kongo ordusuna destek görevini yerine getiriyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti:

ABD, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne (OAC) Nisan 2013'te 40 asker gönderdi. Bu birlikler de yine Tanrının Direniş Ordusu isimli grubu aramak için OAC askerine yardım ediyor. 

Çad:

ABD, geçtiğimiz gün Çad'a Boko Haram'la mücadele etmek için 80 asker göndereceğini duyurdu. 

Cibuti:

ABD'nin Afrika'daki en büyük askeri birliği Cibuti'de bulunuyor. Ülkedeki Lemonnier Kampı'nda ABD'nin 4 bin askerlik bir birliği bulunuyor. Buraki birliğin envanterinde savaş uçakları ve dronlar da yer alıyor.

Etiyopya:

ABD 2011 yılından bu yana Etiyopya'da İnsansız Hava Aracı (İHA-dron) üssü bulunduruyor.

Kenya:

Kenya'nın Somali sınırında yer alan Simba Kampı'nda 60 Amerikan askeri personeli bulunuyor. Kamp Kasım 2013'te açıldı.

Mali:

Mali'ye 2013 Nisan'ında 10 asker gönderen ABD, buradaki birliğin çatışmalara dahil olmayacağını, sadece Afrika askeriyle bölgede bulunan Fransa askerleri arasındaki iletişime destek vereceğini duyurmuştu.

Nijer:

ABD, Nijer'e 2013 yılında askeri hava üssü kurdu. Dronların bulunduğu üste 100 ABD askerinin görevlendirildiği ve istihbarat toplama faaliyetlerinde çalıştıkları duyuruldu.

Somali:

2014 yılının başlarında, yaklaşık 20 ABD askeri Somali'de görevlendirildi. Buradaki ABD askerleri Somali ordusuna askeri eğitim veriyor.

Güney Sudan:

ABD Aralık 2013'te ülkeye 45 asker gönderdi. Bu askerler ülkedeki Amerikan vatandaşlarını ve Amerikan varlıklarını korumakla görevlendirildi.

Uganda:

ABD Uganda'da Tanrının Direniş Ordusu'yla mücadele etmek ve istihbarat toplamak için askeri bir hava üssü bulunduruyor. ABD'nin Uganda'da yaklaşık 300 kişilik bir askeri birliği bulunuyor.