Afganistan'da oylar yeniden sayılıyor

Afganistan'da oylar yeniden sayılıyor

Afganistan'da 14 Haziran'da düzenlenen devlet başkanlığı seçiminde kullanılan tüm oyların tekrar sayımı ve denetlenmesi Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu'nda resmen başladı.

Afganistan'da 14 Haziran'da düzenlenen devlet başkanlığı seçiminde kullanılan tüm oyların tekrar sayımı ve denetlenmesi Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu'nda resmen başladı.

İkinci tur seçimin iki adayı Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmedzay'ın özel temsilcileri ile yerel ve uluslararası gözlemciler, gelecek 3-4 hafta boyunca seçimde kullanılan 8 milyondan fazla oyun sayımını izleyecek.

Seçimle ilgili anlaşmazlıkların giderilmesi için geçen salı günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Afganistan’a gelmiş ve oyların yeniden sayılması için tarafların anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Ahmed Yusuf Nuristani, bugün Kabil’deki 3 bin oy sandığının denetiminin ve oy sayımının tekrar yapılacağını ifade etti. Nuristani, "Bugün gelmesi beklenen tüm uluslararası gözeticiler gelmedi. Bundan dolayı 30 grup oyların yeniden sayımını yapacak. Önümüzdeki günlerde ise 100 grup oyların yeniden sayım ve denetimine devam edecek" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve BM'in aracılığıyla adaylar arasında yapılan anlaşmaya göre, tüm kentlerdeki oy sandıkları Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) tarafından Kabil’e getirilecek. Yeniden sayım işleminde BM ile uluslararası toplum ve adayların gözlemcileri de bulunacak.

Seçim Komisyonu'ndan edilen bilgiye göre, tüm oyların yeniden sayımı tamamlandıktan sonra devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda yarışan iki aday, sayım işlemi ile ilgili şikayetlerini 24 saat içinde  Seçim Şikayetleri Komisyonu'na bildirecek. Seçim Şikayetleri Komisyonu, şikayetleri 48 saat içinde inceleyip son kararı BağımsızSeçim Komisyonu'na gönderecek. Seçim Komisyonu da en kısa sürede seçimi hangi adayın kazandığını açıklayacak.

Ahmedzay ve Abdullah arasında varılan ve John Kerry tarafından açıklanan anlaşmaya göre, seçimin nihai sonucu iki aday için de bağlayıcı olacak ve kazanan aday ulusal birlik hükümetini kuracak.