Afganistan’da otele saldırı: 13 ölü

Afganistan’da otele saldırı: 13 ölü

Afganistan’ın başkenti Kabil’de yabancıların sıklıkla kaldığı lüks bir otele Taliban tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 13 kişi öldü.

Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Sedik Sediki, bu sabah düzenlediği basın toplantısında, Nevruz’un kutlandığı gecede dört Taliban üyesinin Kabil’deki 5 yıldızlı Serena Oteli'ne saldırı düzenlediğini söyledi. Sediki, yaklaşık üç saat devam eden çatışmada, dördü yabancı, 13 kişinin öldüğünü kaydetti.

Saldırıda dört yabancının yanı sıra beş Afganın ve saldırganların tamamının öldüğünü söyleyen sözcü, "Ölen dört yabancıdan ikisi kadın, biri Kanada vatandaşı diğeri, Yeni Zelanda vatandaşı. Ölen yabancı erkekler ise Pakistan ve Hindistan vatandaşı" dedi.

Sediki, ölen beş Afganistan vatandaşının ikisinin kadın, birinin çocuk olduğunu aktardı.

Ölen Afganistan vatandaşları arasında Fransız haber ajansı AFP'nin Afganistan'daki muhabiri ve eşinin de bulunduğu ifade edildi.

Saldırı nasıl düzenlendi?

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Sediki'nin verdiği bilgiye göre, 18 yaşından küçük oldukları tespit edilen saldırganlar, küçük tabancaları çoraplarına yerleştirip yemek yeme bahanesiyle otele girdi. Güvenlik kameralarındaki görüntülere göre, saldırganlar saat 18:00 civarında otele girdikten üç saat sonra otelde bulunan kişilere ateş açmaya başladı.

Otel güvenliği ve saldırganlar arasında çıkan çatışmanın ardından otelde bulunan kişiler binanın alt katındaki güvenli bir odaya nakledildi ve olay yerine özel hareket ekipleri geldi. Otele giden tüm yollar kapatıldı, ambulanslar bile sıkı kontrolden geçirildi.

Saldırıyı üstlenen Taliban örgütünün sözcüsü Zabiullah Mücahid, yaptığı yazılı açıklamada, otele düzenledikleri saldırıda 22 kişinin öldürdüğünü, 13 kişinin yaralandığını iddia etti.  

Otel başkentin en güvenli bölgesinde

Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınında bulunan Serena Oteli'nin iç güvenliği, özel güvenlik ekipleri tarafından sağlanıyor. Dış güvenlik hizmetini ise polis sağlıyor. Otele girmek için üç kontrol noktasından geçmek gerekiyor.

Afganistan’a gelen birçok üst düzey yabancı yetkili ve Bileşmiş Milletler dahil birçok uluslararası kurumun çalışanlarının genellikle bu otelde kaldığı biliniyor.  

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, otelin güvenlik zaafı ile ilgili otel yetkililerini uyardıklarını, otelin tüm güvenliğinin polis tarafından sağlanması gerektiğini ifade etti ve otel yetkililerinin bu teklifi reddettiğini açıkladı.    

Otele 2008 yılında da Taliban tarafından saldırı düzenlenmiş, saldırıda sekiz kişi hayatını kaybetmişti.