Afganistan'da Mezhepçilik Fitnesine Karşı Protesto

Afganistan'da Mezhepçilik Fitnesine Karşı Protesto

Afganistan'ın Herat kentinde Şii-Sünni Müslümanlar arasında çıkarılmak istenen mezhepçilik fitnesi binlerce Afganlı Müslümanın katılımıyla protesto edildi.

Afganistan'ın Herat kentinde Şii-Sünni Müslümanlar arasında çıkarılmak istenen mezhepçilik fitnesi binlerce Afganlı Müslümanın katılımıyla protesto edildi.
 
Press TV'nin haberine göre, DEAŞ’in katlettiği Müslüman alimlerin posterlerini taşıyan Afgan Müslümanlar, Herat vilayet merkezine doğru bir yürüyüş düzenledi.
 
Düzenlenen yürüyüşte, "Sivilleri öldürmek cinayettir", "Biz adalet istiyoruz", “Afganistan’ın düşmanlarına ölüm” ve “DEAŞ’e ölüm” sloganları atan göstericiler, Afganistan’ın Şii bölgelerinde camilere yönelik saldırıları protesto etti.
 
Göstericiler adına konuşan Ahmad Ali Cebreili, cami gibi kutsal mekanlara saldıranların İslam düşmanı olduğunu söyledi.
 
Güvenlik güçlerinin böyle saldırıların önüne geçmede yetersiz kaldığını savunan Cebreili, teröristlerle mücadelede birlik çağrısında bulundu. 
 
Sıkı güvenlik önlemleri altında düzenlenen gösteri olaysız son buldu.
 
"DEAŞ mezhep savaşı çıkarmak için Şiilere saldırıyor"
 
Protesto gösterisine katılan 40 yaşlarındaki Kurban Ali, Press TV’ye yaptığı açıklamada “DEAŞ teröristleri mezhep savaşı başlatmak için sürekli Şii bölgelerine saldırılarını artırıyorlar. Camilerimize karşı DEAŞ saldırıları gün geçtikçe artıyor. Onlar Şii ve Sünni Müslümanlar arasında ayrılık çıkarmak istiyorlar; bu tehlikeli bir gelişme ve hükümetin bu saldırılar karşısında bizi korumasını istiyoruz” dedi.
 
Gösteriye katılan Cevad adlı bir başka Afganlı ise, “DEAŞ’in Afganistan’ı Suriye’ye çevirmesine fırsat vermeyeceğiz. Hükümet bu durum karşısında bizi korumak için bir plan ortaya koymalı” dedi.
 
Afganistan İçişleri Bakanlığı Terörizmle Mücadele Bürosu Başkanı Necibullah Mani, konu ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, DEAŞ militanlarının Pakistan sınırından Afgan bölgelerine girerek saldırılar gerçekleştirdiklerini belirterek, “İlk bilgilere göre Herat’ta gerçekleştirilen saldırıların arkasında DEAŞ var: Afganistan’ın en az 11 bölgesinde varlar ve onların asıl amacı Şii ve Sünni Müslümanlar arasında ayrılık çıkarmak” dedi. 

Kaynak : AA