Afgan Kadınlar DEAŞ'a Karşı Silahlandı

Afgan Kadınlar DEAŞ'a Karşı Silahlandı

Afganistan'ın Cüzcan vilayetine bağlı Darzab ilçesinde yaşayan kadınlar, DEAŞ'ın sivillere yönelik saldırılarının artması üzerine ellerine silah aldı.

fganistan'da yıllar süren iç savaş döneminde evlerine kapanmak zorunda kalan kadınlar, yavaş yavaş çalışma hayatına katılmaya başlarken bazıları ise çalışma hayatıyla yetinmeyip güvenlik güçleriyle yan yana terör örgütlerine karşı mücadele ediyor.

Ülkenin kuzeyindeki Cüzcan vilayetine bağlı Darzab ilçesinde terör örgütü DEAŞ'ın sivillere yönelik saldırılarının artması üzerine bölgedeki kadınlar, ilk kez ellerine silah aldı.

Darzab'ın Gerimcer köyünde yaşayan ve okuma yazma bilmeyen kadınlar, DEAŞ üyelerinin çocuklarını, eşlerini öldürmesi ve evlerini ateşe vermesinin ardından Kuş Tepe ilçesinin Nav Abad köyüne sığındı, Burada silahlanan kadınlar, DEAŞ'e karşı mücadele etmek için dağa çıktı.

''DEAŞ çocuklarımı öldürdü''
DEAŞ'a karşı silahlanan kadınlardan Ay Cemal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü üyelerinin köylerine saldırdığını, çocuklarını ve kocasını öldürdüğünü belirtti.

Kendilerini ve halkı savunmak için silahlandıklarını ifade eden Cemal, son nefeslerine kadar teröristlerle savaşacaklarını söyledi.

Cemal, Afgan kadınlarının cesaretini tüm dünyaya göstermek için savaş meydanına çıktıklarını vurguladı.

Devletten destek istiyorlar
Köylerindeki gençlerin katledildiğine dikkati çeken Ay Cemal, bölgedeki güvenlik güçlerinin de yetersiz kalması nedeniyle savunmasız kaldıklarını, devletten mühimmat ve silah desteği istediklerini anlattı.

Halihazırda 20 kişi olduklarını belirten Cemal, devletten silah desteği geldiği takdirde sayılarının yüzü geçeceğinin altını çizdi.

"Silahları satın aldık"
Badam Gül de 3 ay önce teröristlerle çatışan oğlunun yaralandığını ve tedavi için hastanede olduğunu söyledi.

Ellerindeki silahları satın aldıklarını kaydeden Gül, ''Bizim geleceğimiz belli değil, belki DEAŞ gelip bizleri de öldürür. Bu nedenle acil silah desteği istiyoruz." dedi.

DEAŞ, yaklaşık bir ay önce Cüzcan'ın Derzab ilçesindeki Gerimcer köyüne saldırmış ve üç sivili öldürmüştü.

Emniyetten destek sözü
Cüzcan Emniyet Amiri Abdul Hafiz Haşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'a karşı silahlanan kadınlara silah ve mühimmat desteği vereceklerini vurguladı.

Güvenlik güçlerinin de kadınlarla teröristlere karşı savaştığını söyleyen Haşi, ''Biz kadınlara silah ve mühimmat desteğinin yanı sıra günlük yiyecek de vereceğiz. Böylece bölgedeki teröristleri yok edeceğiz.'' diye konuştu.

Resmi olmayan kaynaklara göre, Afganistan'da 2 bin 600 ila 3 bin DEAŞ üyesi bulunuyor.