Af Örgütü Mısır'daki İdam Kararlarını Kınadı

Af Örgütü Mısır'daki İdam Kararlarını Kınadı

Uluslararası Af Örgütü Mısır'da 529 kişiye idam cezası verilmesi kararını kınadı

Uluslararası Af Örgütü, Mısır'da 529 darbe karşıtına şiddete teşvik suçundan verilen idam cezasını kınadı ve kararın "anlamsız" olduğunu bildirdi.

Bugün verilen kararla idam cezasına çarptırılanların sayısının son üç yılda ülke genelinde verilen idam cezalarının toplamından fazla olduğunu dikkati çekilen açıklamada, örgütün Kuzey Afrika ve Ortadoğu Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui'nin görüşlerine yer verildi. 

Kararın bozulması gerektiğini vurgulayan Sahraoui, böyle bir karara daha önce sadece Mısır'da değil, dünyanın hiçbir yerinde rastlanmadığını belirtti. Sahraoui, tek bir seferde 529 kişi hakkında idam cezası kararı verilmesinin son yıllarda gördükleri idam cezalarının "en büyüğü" olduğunu ifade etti.

"Mısır mahkemeleri Mursi destekçilerini cezalandırmakta hızlı" diyen Sahraoui şunları kaydetti:

"Ancak mahkemeler güvenlik güçlerinin büyük insan hakları ihlallerini görmezden geliyor. Binlerce Mursi destekçisi hapishanelerde çürürken, yüzlerce eylemcinin ölümüne dair düzgün bir soruşturma başlatılmadı. 37 tutuklunun ölümü için sadece tek bir polis memuru hapis cezasıyla karşı karşıya."

Londra merkezli örgüt, yinledikleri taleplerine karşın, Mısırlı yetkililerin ülkede verilen idam cezaları ve infazlara ilişkin rakamları yayınlamadığını vurgulayarak, "Ancak Af Örgütü, Mısır mahkemelerinin 2013 yılında en az 109 kişi hakkında idam cezası kararı verdiğini biliyor. 2012 yılında verilen idam cezalarının en az 91, 2011 yılında ise en az 123'dü" ifadelerini kullandı.

Bugün Mısır'daki Minya Ceza Mahkemesi, darbe karşıtı 529 kişi hakkında "şiddete teşvik suçlamasıyla" idam cezası verilmesini ve dosyalarının müftüye sevk edilmesini kararlaştırmıştı.