Adliye Aramasında Anlaşma Sağlandı!

Adliye Aramasında Anlaşma Sağlandı!

Savcının DHKP-C'li militanlar tarafından adliye binasında öldürülmesinin ardından yoğunlaşan aramalara avukatlar itiraz etmişti. Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile Adalet Bakanlığı’nın uzlaşmaya vardığı bildirildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu dün Adalet Bakanı Kenan İpek ile görüştü. Feyzioğlu adliyelerde avukatlarla, hakim ve savcılar dahil herkesin duyarlı kapıdan geçip çantasını X-Ray’e koyarak giriş yapacağını, Bakan İpek’in de aynı görüşte olduğunu söyledi. Feyzioğlu dün Bakan İpek’le yaptığı görüşmeyi ve aldıkları kararları Hürriyet’e şöyle anlattı:

TBB YÖNETİM KURULU KARAR ALDI

“Biz ilk günden beri yapıcı ve makul bir tutum izliyoruz. Bunu da herkes görüyor. Önceki gün Bursa’daki mitingin ardından 35’in üstünde avukatla istişare yaptık. Görüşler çerçevesinde TBB Yönetim Kurulu da toplanarak bir karar aldı. İstanbul Baro Başkanımız dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ile görüştü ve bu kararımızı iletti.

SADECE AVUKAT KARTLA GEÇİYOR

Bu noktada bilinmesi gereken bir şey var. Adliyelere orijinal çipli kartlar özel turnikeden geçen sadece avukatlardır. Saldırganlar o turnikeden geçmemişler. Güvenlik görevlileri izin verdiği için o turnikeden dolanarak içeri girmişler. Yeni uygulamada avukat meslektaşlarımız önce çipli kimlik kartlarını okutup turnikeden içeri girecekler.

DUYARLI KAPI SİLAHA AYARLANACAK

Avukatlar daha sonra silah ve bombaya yani ağır metale göre ayarlanmış duyarlı kapılardan geçecekler. Çantalarını da X-Ray’e koyarak giriş yapacaklar. Biz üzerimizde ne bomba, ne silah taşımadığımız için bu uygulamada sakınca görmüyoruz. Duyarlı kapıdan geçişse bir arama değil taramadır.

ELLE, DETEKTRÖLE ARAMA OLMAYACAK

Ancak avukatların elle ve dedektör gezdirmek suretiyle aranmasına muhafakatımız yoktur. Hakim kararı ve avukat rızası olmadan adliyelerde böyle bir elle arama mümkün değildir. Ancak duyarlı kapının sinyal vermesi halinde avukat arkadaşımız üzerinde şüpheli cismi çıkarıp gösterecek. Çantasını da açıp gösterecek. Fakat istemezse elle arama yapılamayacak.

HAKİM VE SAVCILARA DA AYNI UYGULAMA

Biz iyi niyetli olarak sadece avukatların değil hakim ve savcıların, adliyeye giren herkesin de yeni uygulamaya tabi tutulmasını istiyoruz Mevzuatın gereği de budur. Herhangi bir düzenleme yapılmadan hemen başlayabiliriz. Bu bizim de can güvenliğimiz. Eğer bir hakim çantasını X-Ray cihazına koymazsa artık o çantası şüphelidir. Biz şüpheyle yaklaşırız. Herkesin eşitlik ilkesi gereği aynı uygulamaya tabi tutulmasını istiyoruz. 

ADLİYELERE SİLAHLA GİRİLMESİ

Adliyelere polis dışında milletvekilleri, hakim ve savcılar kamu görevlileri dahil hiç kimsenin silahla girmesini istemiyoruz. Bir mevzuat değişikliği yapılacaksa bu konuda yapılmalı. Adliyelere silahla giriş engellenmelidir Çünkü o silahı alıp hakime karşı da kullanabilirler.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Biz yaşanan bir güvenlik zafiyetinin sadece avukatlara yüklenmesini asla kabul etmeyiz. Barolarımıza bu konuda yazı yazdık. Uygulamayı takip edeceğiz. Duyarlı kapıdan ve X-Ray’den geçiş konusundaki her türlü zafiyet konusunda bizim de güvenliğimiz söz konusu. Güvenlik personeli ve adliye görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Zaten biz mevzuatın gereğini söylüyoruz.”
Feyzioğlu bugün de HSYK Başkanvekili Metin Yandırmaz ile adliyelerdeki güvenlik konusunda görüşecek.