Adil Öksüz Saklamış!

Adil Öksüz Saklamış!

15 Temmuz’un kilit ismi Adil Öksüz’ün jandarmada gözaltındayken tuvalete gittiğinde sakladığı cihazın sırrı hala çözülmüş değil.

15 Temmuz’un kilit ismi Adil Öksüz’ün jandarmada gözaltındayken tuvalete gittiğinde sakladığı cihazın sırrı hala çözülmüş değil. Tutanaklara yansıdığı kadarıyla ‘ZTE 4G LTE’ olarak tanımlanan cihaz bir GPS (yer koordinat belirleme) aleti. Hem de ABD’de satılan ve en gelişmişlerinden. Ancak bu cihazın sadece sıradan bir koordinat belirleme cihazı olmadığına yönelik kuşkular da var. Nitekim bunu son olarak ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu da dillendirdi ve cihazın gerçek işlevi hakkında önemli bilgilere sahip olduğunu ima etti. Hatta “bu cihaz nerede belli değil” diyerek durumu daha da gizemli bir hale soktu...


Gerçekten bu çok gelişmiş cihazın işlevi sadece yer belirleme mi, yoksa Kılıçdaroğlu’nun da dikkat çektiği gibi 15 Temmuz’a dönük bazı sırları da var mı? Dün bu soruyu Washington’da uzun yıllar Deniz Ataşesi olarak da görev yapan Dz. K. K. eski Genel Sekreteri E. Dz. Kur. Kd. Albay Mehmet Asal’a yönelttim. İşte anlattıkları: Aslında bu bir GPS değil,VINN cihazları gibi çalışabilen ve aynı anda 10 kadar WIFI özelliğine sahip (Telefon, bilgisayar vb. gibi) internet bağlantısına olanak sağlayan kablosuz bir modem. Tüm VINN cihazları gibi içerisinde bir SIM kartı var. Bu kart ABD’de bulunan ve tıpkı Türkiye’deki GSM operatörleri gibi esas olarak cep telefonları için çalışan bir kuruluş olan “T-Mobile” SIM kartına sahip.

Bu ne demek?
‘ZTE 4G LTE’ adlı bu modem cihazı ile “T-Mobile” operatörü vasıtasıyla dünyanın her yerinde internete bağlanabilir ve civarınızdaki 9 kişinin daha aynı hizmetten yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

Bu cihazı ve T-Mobile SIM kartını kullandığınızda, ABD dışında bir ülkede bulunduğunuzda Roaming vasıtasıyla, bulunduğunuz ülkedeki hizmet sağlayıcılardan T-Mobile ile anlaşması olan hangisi varsa onun vasıtasıyla internet bağlantınız sağlanabilir, ya da T-Mobile uydu telefonu hizmeti de verdiğinden, T-Mobile SIM kartınız ile şayet bu uygulamayı kiralamışsanız (Cihaz satın alınınca T-Mobile hizmetini de otomatikman satın almış oluyorsunuz), uydu üzerinden de yani dünyanın neresinde olursanız olun, en ücra köşede bile internet erişiminiz var demektir.

Neler yapılabilir?

İnternete bağlanma özelliğine sahip tüm cihazlar ile bu modemi kullanarak internet bağlantısı sağlayabilirsiniz. Böylelikle; Skype, WhatsApp, Facebook, Viber, Twitter, Instagram, Periskop,Face Time, Lock, Tango, Yandex, her türlü e-postanıza ulaşabilirsiniz. ByLock sistemini de kullanabilirsiniz. ByLock resmi olarak Google Play Store’da olmayan anlık bir mesajlaşma uygulaması. WhatsApp, Viber ve Tango uygulamaları gibi çalışıyor. Ancak ByLock’un en büyük farkı şifreli ve kriptolu yazışmaların yapılmasına olanak sağlaması. ByLock üzerinden yapılan yazışmalar, sadece mesajı gönderen ve alan kişiler tarafından belirlenen şifre girildiği takdirde görülebiliyor. Aksi halde yazışmaların okunması ve ele geçirilmesi mümkün olmuyor. Eagle uygulaması da güvenlik düzeyi yüksek mesajlaşma seçeneği sunuyor. Farklı şifreleme yöntemleri ile haberleşme sağlanıyor.

Ne anlama geliyor?

- Adil Öksüz teknolojiyi yakinen takip eden biridir. Cihazı ya ABD’den almış veya birine aldırtmıştır. Cihazın üzerindeki SIM kartının kime ait olduğunun, resmi olarak “T-Mobile”dan sorulması durumunda bu durum açıklığa kavuşabilir.

- Dünyanın her yerinden haberleşme ihtiyacı olduğu/olabileceği düşüncesiyle en hızlı, ABD SIM kartı taşıyan ve aynı anda 10 kişinin internete bağlanabileceği hızlı ve modern bir kablosuz modem kullanmaktadır.

- Böylece ByLock sistemini de bu bağlantı üzerinden kullanmak suretiyle, dünyanın her yerinden FETÖ mensupları ve Pennsylvania ile görüşebilmesi mümkün olacağı gibi, Türkiye’den de dinlenebilmesi ve kimlerle görüştüğü/konuştuğunun gizli kalmasını sağlayabilmektedir.

- 15 Temmuz gecesi Akıncılar Üssü’nde iken internete kendisi ve yanındaki 9 kişiye kadar bu cihaz üzerinden bağlanmış ve haberleşmesini de bu şekilde yürütmüş olabilir.

- Roaming kullanması durumunda tespiti, bulunduğu ülke operatörünü kullandığı için, biraz daha kolay olsa da uydu üzerinden bağlandığında bunun Türkiye’den tespiti mümkün değildir. Aslında roaming üzerinden de SIM kartı (telefon numarası) bilinmedikçe kimin kullandığının da anlaşılması mümkün değildir.

- Adil Öksüz’ün bu cihaz aracılığı ile bağlandığında hangi sitelere ne kadar süreyle girdiği, cihazı ne zaman kullandığı ancak “T-Mobile”in kayıtlarından öğrenilebilir ki, bunun için de mahkeme kararı gerekir...