Adil Gür Açıkladı: Muhalefet Eridi

Adil Gür Açıkladı: Muhalefet Eridi

Kamoyu araştıemacısı Adil Gül, muhtemel bir seçim durumunda oluşacak tabloya yönelik tahminlerini paylaştı.

Kamoyu araştıemacısı Adil Gül, muhtemel bir seçim durumunda oluşacak tabloya yönelik tahminlerini paylaştı.

KUTUPLAŞMA BİTERSE NE OLUR?

- Türkiye’de siyasi partiler kutuplaşmadan besleniyor. Onun için iktidar da  muhalefet de gerilim siyasetini tırmandırıyor. Çünkü seçmen sorgulamadan aidiyet duygusu içerisinde bir tarafı seçiyor. Yani hükümetin icraatlarını ya da muhalefetin performansını sorgulayarak oy vermiyor. Oysaki olması gereken tam tersi. O nedenle günün birinde insanların önüne farklı bir yol çıkar ise bu kutuplaşma siyasetiyle oy devşirmeye, oy kazanmaya çalışanlar kaybeder. 

- Halk kavga seyretmeyi sever ama kavga edenleri sevmez. Neden sevmez çünkü bu ülkede her kavganın sonunda siyasi krizler ekonomik yansımaları da beraberinde getiriyor ve vatandaşın cebinden bir şeyler götürüyor. Dolayısıyla, vatandaş buna sebep olanları da cezalandırır. Yeter artık der.

MUHALEFET 1 KASIM'DAN BU YANA ERİDİ

- İddialı bir şey söyleyeyim. Yaptığımız araştırmalara göre MHP’deki bir lider değişikliği AK Parti’den çok CHP’ye zarar verir. Çünkü ülkede birtakım problemler var ama seçmenin AK Parti ile arasında güçlü bağları hâlâ devam ediyor. Oysaki CHP’de tabanda aykırı görüşler var. Yani MHP’ye oy veren kadar milliyetçilik hassasiyeti olan ya da HDP’yle ideolojik yakınlık duyan seçmen de var. Bu partiye oy veren Alevi yurttaşlar var. Böyle olunca da CHP tabanındaki mutsuz kitle çok daha fazla. Yani MHP’deki muhtemel bir değişiklikte ya da oluşumda CHP daha fazla zarar görecektir.

"YÜZDE 50 HÜKÜMET BAŞARILI DİYOR"

- Şunu net olarak söylemek mümkün. Hiçbir muhalefet partisi şu an 1 Kasım’ın üstünde değil, altında. Parti ayrımı yapmadan söylüyorum, bugün seçim olsa hiçbir muhalefet partisi 1 Kasım’da aldığı oyu alamaz. Çünkü ‘hükümet başarılı mı’ diye soruyorsunuz, yüzde 45-50 civarında ‘başarılı’ diyen var. ‘Muhalefet başarılı mı’ diyorsunuz, başarılı bulanların oranı yüzde 11-12’ yi geçmiyor. Oysaki yüzde 50 oy almış bir muhalefet söz konusu. Yani orada daha mutsuz bir kitle var.

-Bu pazar günü bir seçim olmuş olsaydı, ben hiçbir muhalefet partisinin 1 Kasım’da aldığı oyu alamayacağını araştırmalarımda görüyorum...