Açıköğretim Kitabında Gülen'e Övgüler!

Açıköğretim Kitabında Gülen'e Övgüler!

Türk Siyasal Hayatı'nın anlatıldığı Açıköğretim ders kitabında Paralel Yapı ile anılan Gülen ve camiasına övgüler dikkatlerden kaçmadı.

Açıköğretim Anadolu Üniversitesi Yayınları'nda ders kitabı olarak öğrencilere satılan Türk Siyasal Hayatı kitabında bugün Paralel Yapı operasyonları ile adı anılan 'Gülen Cemaati' ile ilgili ifadeler dikkat çekti.
1970'lerin başından başlayarak 'Gülen Cemaati'inin siyasi manevralarının anlatıldığı bölümde camia, "Gülen cemaati, en başından itibaren başarılı öğrencilere yatırım yapmayı seçmiş böylece "Bir elinde Kuran, bir elinde bilgisayar" olan bir altın nesil yetiştirme amacı izlemişti." ifadeleri ile övüldü.
İlgili başlık altında ayrıca Fethullah Gülen ile ilgili bir kısa özgeçmiş de yer aldı. Özgeçmişte, "Fethullah Gülen: 1941 yılında Erzurum'da doğan Gülen, çeşitli illerde vaizlik yaptı. Nurcu gelenekten beslenen Gülen. İzmir'de vaizlik yaptı. 70'li yıllarda geniş bir kesimi etkilemeye başlayarak, diğer Nurcu çevrelerden ayrıştı 1980 sonrasında giderek büyüyen bir eğitim altyapısı oluşturan Gülen cemaatinin, hem devlet içinde hem de iş dünyasında son derece etkili takipçileri oluşmaya başladı. 50'den fazla kitabı olan Gülen. 1999'dan sonra ABD de yaşamaya başladı." ifadeleri yer aldı.
İşte kitaptaki 'Din, Devlet ve Laiklik bölümü'ndeki Gülen camiasını anlatan ilginç ifadeler:
"1970 yılından itibaren yayımlanmaya başlayan Yeni Asya gazetesi, AP yanlısı ve komünizm karşıtı çizgisiyle dikkat çekecekti. Genel olarak Nurculuğun MNP-MSP-RP çizgisinde temsil edilen İslamcı partilere mesafeli durduğu ve DP- AP-DYP-ANAP merkez sağ geleneğe destek vermeyi tercih ettikleri söylenebilir. Zamanla "Yeni Asyacılar" ismi Nurculuğun ana gövdesi için kullanılır oldu. MSP kurulduğunda ciddi sayıda Nurcu bu partiyi desteklemişti. Parti, 1973 seçimlerinden sonra CHP’yle koalisyona gidince özelikle Yeni Asyacıların başlattığı bir karşı kampanya sonucunda Nurcuların büyük bölümü MSP'den koptular.

Gülen Cemaati 1970'lerin başında Nur Dershaneleri yerine Işık Evleri adıyla yeni bir yapılanmaya gitmiş. 1978 yılındaysa Sızıntı isimli bir dergi çıkarmaya başlamıştı. Bu dergi "bilimsel kanıtlarla imanı kuvvetlendirmek yolunu izleyerek Nursi’nin mirasını canlandırdı. Cemaat, Gülen'in Sahabe’nin hayatını anlattığı, güncel siyasetten uzak vaazlarını kaset haline getirerek takipçilerinin sayısını artırdı. Gülen cemaati, en başından itibaren başarılı öğrencilere yatırım yapmayı seçmiş böylece "Bir elinde Kuran, bir elinde bilgisayar" olan bir altın nesil yetiştirme amacı izlemişti. 

1980 sonrasında ANAP'ı destekleyen ve Turgut Özal'ın teşvik ettiği Gülen Cemaati, Refah Partisi'nin (RP) etkisini artırdığı 1990'ların başında daha da görünür hâle geldi. 1980'lerde Nurcuların bir bölümü ANAP iktidarıyla yakınlaşırken Yeni Asya çizgisi DYP'yi desteklemeyi tercih etti. RP'ye mesafeli duran Nurcu çevrelerin büyük bölümü AKP'ye açık destek verdiler

.


Kaynak : Haber7