AB’ye Uyum için Üniversitede Domuz Yetiştirilmeye Başlandı!

AB’ye Uyum için Üniversitede Domuz Yetiştirilmeye Başlandı!

Avrupa Birliği, Türkiye’de verilen veteriner diplomalarının Avrupa’da da geçerli olabilmesi için üniversitelerde domuz beslenmesi şartını getirdi. Bu kapsamda İstanbul Üniversitesi de 6 domuz aldı. Ancak AB, domuz dayatmasını ‘günah’ olduğu için İsrail ün

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Avrupa Birliği ülkelerindeki veteriner eğitimine akredite olmanın koşullara arasında bulunan ‘uygulamalı domuz eğitimi’ vermeye başladı. Bursa’dan getirilen 5 dişi ve 1 erkek domuz, fakültede beslenmeye başlandı. Türkiye’de verilen veteriner diplomalarının Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olabilmesi için mezun olunan fakültenin Avrupa Veteriner Eğitimi Kurumları Birliği’ne akredite olması gerekiyor.
 Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ragıp Kılıçarslan, fakültenin Avrupa Birliği Eğitim Akteditasyonu için yaptıkları başvuru ardından 5-6 yıl önce gelen heyetin bazı eksiklikler tespit ettiğini ve bunların mutlaka yerine getirmeleri gerektiğini ilettiğini söyledi.Kılıçarslan, şöyle dedi:
 AVRUPA’NIN DAYATMASI
 “Bize, Avrupa Birliği ülkelerinde verilen eğitimlerde uygulamalarında domuzların da olduğunu, bizim de bunu yapmamız gerektiği söylendi. Biz de bunları teorik ders müfredatlarına koyduk. Ancak, uygulamaları da yapabilmek üzere 5 dişi, 1 erkek domuzu 1-2 ay önce fakültemize kazandırdık. Eğitim birliği amacıyla fakültemizde de domuzların da yer almasını, Avrupa Veteriner Eğitimi Kurumları Birliği (The European Association of Establishments for Veterinary Education) istiyor. Önümüzdeki Ekim ayında ziyaretimize gelip; uygulamalarımızı, eğitim sistemimizi tekrar inceleyecekler. Buna uyumlu olduğumuzu kendilerine kanıtlamış olacağız. Bunun amacı; veteriner fakültesi öğrencilerine verilen eğitimin AB ile uyumlu seviyede ve kalitenin artmış olması. İnşallah bu olduğu zaman hepimiz çok mutlu olacağız.”
 Prof. Dr. Ragıp Kılıçarslan, fakültede besledikleri 6 domuza çok iyi bakıldığını belirterek “Önümüzdeki günlerde bir dişiyi gebe bırakmayı, çiftleştirmeyi düşünüyoruz. Böylece hem gebelik sürecini incelemek, o eğitimi vermek mümkün olacak. Öğrencilerle birlikte doğumunda da hazır bulunacağız” dedi.
 İSRAİL İÇİN 'DOMUZ ŞARTI' ARANMIYOR
 Avrupa Veteriner Eğitimi Kurumları Birliği'nin veteriner fakültelerindeki eğitim sistemine akreditasyon vermek için İstanbul Üniversitesi Veteriner Fatültesi'nden uygulamalı domuz eğitimi istemesine karşılık, Yahudi inancı uyarınca domuz eti tüketilmesinin haram kabul edildiği İsrail'deki fakülteler için bu koşulu aramadığı biliniyor.