AB'ye Üyelik Süreci Tehlikede mi?

AB'ye Üyelik Süreci Tehlikede mi?

Times gazetesi yayımladığı bir haberde Avrupa Birliği'nin Türkiye'yle müzakereleri askıya alabileceğini öne sürdü

İngiliz Times gazetesi'nde yayımlanan haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "otokratik yönetime kaymaya başladığına dair kaygılar" üzerine Avrupa Birliği'nin Türkiye'yle müzakereleri askıya alabileceği öne sürüldü. 

Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemesiyle bilinen Avrupa Parlamentosu'nun İngiliz üyelerinden Andrew Duff gazete için yaptığı açıklmada, şu anda gerçek anlamda bir katılım sürecinden bahsetmenin mümkün olmadığını ve sürecin sonbaharda askıya alınabileceğini belirtti.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yasası ve MİT'in yetkilerini artıran yasa tasarısına da gönderme yapılan haberde, "Müzakereleri sonlandırma baskısı Ankara'nın Batılı müttefiklerinin, özgürlükleri kısıtlayan ve Erdoğan'a yeni yetkiler veren yasal düzenlemelere karşı kaygılarını ifade etmeye başladığı bir döneme rastlıyor" cümlelerine yer verildi.

Habere göre 5 Mart'ta AB Dışişleri Bakanları Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu'nu Türkiye İlerleme Raporu'nda Ankara'nın birliğe katılımının yerinde olup olmadığını gözden geçirmeye çağıran bir değişiklik önergesini oylayacak. Önergede, Parlamento ve Komisyon'un, orta vadede Türkiye için tam üyelik dışında bir alternatifin uygun olup olmadığı tartışılacak.