AB'nin yaptırımları başlıyor, ABD'den yenileri geliyor

AB'nin yaptırımları başlıyor, ABD'den yenileri geliyor

AB'nin Rusya'ya yönelik aldığı yaptırım kararları bugün devreye giriyor diğer taraftan ABD de Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar uygulayacak

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya yarın yeni tur yaptırımlar getireceklerini açıkladı.

Avrupa Birliği dün gerçekleştirdiği toplantıda Ukrayna'da bir ateşkesin gerçekleştirilmiş gibi görünmesine rağmen Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulayarak Moskova üzerindeki baskıyı artırma kararı alırken, ABD Başkanı Barack Obama da bu yaptırımlara katılacaklarını söyledi.

AB tarafından alınan ve ilk olarak Pazartesi onaylanan önlemler bugün devreye girecek ve Rusya ile olan ticaret ve finansal bağlantıları sınırlandıracak. ABD'nin de katılmasıyla beraber yaptırımlar Rusya üzerinde uygulanan en büyük yaptırımlar olarak kayda geçecek ve devlet şirketleriyle beraber çalışan Exxon Mobil XOM + yüzde 0.23 gibi enerji devlerini de etkileyecek.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün, Rusya'nın Ukrayna'daki kanunsuz eylemlerine yanıt olarak Rusya'ya yönelik koordineli yaptırımları yoğunlaştıracağımızı açıklamada AB'ye katılıyoruz" ifadesini kullandı.

Rusya'nın mali, enerji ve savunma sektörlerine yönelikyaptırımları derinleştirecekleri ve genişleteceklerini kaydeden Obama, bu tedbirlerin Rusya'nın "siyasi yalnızlığını" ve özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yakınındakiler için önem taşıyan alanlarda maruz kaldığı ekonomik bedelleri artıracağını belirtti. 

Obama, "Yönetimim, bu yeni yaptırımların detaylarını yarın açıklayacak" dedi.

Uluslararası camianın Ukrayna'daki krize müzakere edilmiş gerçek bir çözüm bulma çabasına devam ettiğini kaydeden Obama, Putin'e, Minsk Anlaşması'nın bağlamı içerisinde ve "mantıksız" koşullar öne sürmeden, krize kalıcı bir çözüm bulmak için Ukrayna ve diğer uluslararası ortaklarla birlikte çalışması çağrısında bulundu.

Obama, "Eğer Rusya bu taahhütleri tam olarak yerine getirirse, bu yaptırımlar geri çekilebilir. Eğer bunun yerine, Rusya, saldırgan eylemlerini ve uluslararası hukuku ihlallerini sürdürürse, (maruz kaldığı) bedeller artmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.