ABD'yi Zora Sokan Suud  Sorusu

ABD'yi Zora Sokan Suud Sorusu

ABD Dışişleri Bakanlığı’daki günlük basın toplantısına katılan Yakın Doğu İlişkileri Müsteşarı Jones, İran’a eleştiriler yöneltilirken Suudi Arabistan’a karşı sessiz kalınmasına ilişkin bir soru karşısında cevap vermekte zorlandı.

AFP muhabiri Dave Clark’ın ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkileri Müsteşarı Stuart Jones’a Suudi Arabistan hakkında yönelttiği soru, Jones’un basın toplantısında zor anlar yaşamasına neden oldu.

 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın İran seçimleri ve bu ülkede yaşandığı kaydedilen insan hakları ihlalleri hakkında açıklama yaptığı hatırlatan Clark, “Suudi Arabistan’ın demokrasiye bağlılığını nasıl tanımlarsınız? Yönetim, demokrasinin aşırıcılığa karşı bir tampon mu yoksa bariyer mi olduğuna inanıyor?” diye sordu.

Clark’ın sorusunu tamamlamasının ardından 19 saniye boyunca sessiz kalan Jones, ABD Başkanı Donald Trump’ın ziyareti sırasında hem Suudi Arabistan hem de diğer Körfez İşbirliği Örgütü üyesi ortaklarıyla ‘aşırıcılığa karşı güçlü açıklamalar yapma konusunda kayda değer ilerlemeler kaydedildiğini’ söyledi.

Jones, “Açıkçası, aşırıcılığın bir kaynağı, bir terör tehdidi İran’dan geliyor, İran’daki bir gruptan geliyor. Bu grup da seçmenlerin iradesini yansıtmıyor” diye de ekledi.