Abdulkadir Yapçan Katil Çin'e Teslim Ediliyor

Abdulkadir Yapçan Katil Çin'e Teslim Ediliyor

15 yıldır Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerinin kanaat önderlerinden Abdulkadir Yapçan, katil Çin’e iade ediliyor.

Türkiye'de 15 yıldır mülteci statüsünde yaşayan Uygur Türklerinin kanaat önderlerinden Abdulkadir Yapçan, katil Çin'e iade ediliyor. Çin hükümetinin kırmızı bülten kararını güncellemesinin ardından gözaltına alınan ve 40 gün Maltepe Cezaevi'nde tutuklu kalan Yapçan, yapılan itiraz sonrası mahkeme kararıyla serbest kaldı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Yapçan'ın serbest kaldığı gün, gözetim kararı çıkardı. Yapcan şimdi Kırklareli'nde Çin'e iade edilmek üzere bekletiliyor.
EMNİYETİN KONTROLÜNDE YAŞIYOR
Yapçan, Türkiye'de gelmeden önce ülkesinde bulunduğu dönemlerde 3 yıl hapis cezası aldı ve bu cezayı çekti. 1996 yılından itibaren ülkesini terk ederek Pakistan üzerinden Türkistan Cumhuriyetleri'ne geçen Yapçan, 12 Eylül 2001'deki İkiz Kule Saldırısı sonrası ise katil Çin tarafından terörist olmakla suçlanınca Türkiye'ye sığındı.
SÜRGÜN HÜKÜMET ÜZÜNTÜLERİNİ AÇIKLADI
Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti, Yapçan'ın iade edilmesi kararının ardından, İstanbul'da özel bir toplantı düzenledi. İade kararının Uygur Türklerinde derin üzüntü ve endişe doğurduğu ifade edilen açıklamada, "Pekin yönetiminin 15 yıl sonra güncelleyerek hazırladığı 'kırmızı bülten' ile iadesini talep ettiği Doğu Türkistanlı dini âlim ve kanaat önderlerinden Abdulkadir Yapçan hakkındaki 'bölücü ve terörist' suçlaması tamamen iftiradan ibarettir, hakikati yansıtmıyor" ifadeleri kullanıldı.
ALTERNATİFLER ARANIYOR
Abdulkadir Yapçan'ın zalim Çin'e iadesine alternatif olarak Kazakistan, Kırgısiztan gibi Türkistan Cumhuriyetleri'ne iade edilmesi de gündemde. Uygurlar, Yapçan'ın BM Yüksek Komiserliği gözetiminde Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Bosna-Hersek, Norveç ya da Kanada ve Japonya gibi ülkelere iade edilmesini istiyor.