Abdulkadir Molla'nın Şehadet Yıldönümü

Abdulkadir Molla'nın Şehadet Yıldönümü

Bangladeş Cemaat-i İslami liderlerinden Abdulkadir Molla, Pakistan'ın bölünmesine karşı çıktığı için geçen yıl bugün idam edilmişti. Abdülkadir Molla'nın idamını diğer idamlar takip etti.

ngladeş’te 1971 yılındaki bağımsızlık savaşı sırasında bölünmeye karşı çıkıp direnen Cemaat-i İslami üyesi Abdülkadir Molla, savaştan 42 yıl sonra geçen yıl bugün idam edilmişti. Molla'nın idamından sonra Cemaat-i İslami'nin birçok yöneticisine idam cezası verildi. Bu idam cezalarından bazıları da infaz edildi.

Cemaat-i İslami'nin ilk yöneticilerinden Gulam Azam ise 90 yaşın üstünde olduğundan ömür boyu hapis cezası aldı, geçtiğimiz günlerde de cezaevinde vefat etti.

Ülkenin 1971'de Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında işlenen suçların araştırılması için Bangladeş hükümeti tarafından 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Molla, 344 silahsız sivilin öldürülmesini azmettirmek dahil altı suçlamanın beşinden hüküm giyerek 5 Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti. 
Bangladeş'in İslami değerleri savunan en büyük partisi olan Cemaat-i İslami'nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin hükmünü onayan temyiz mahkemesi, 17 Eylül'de Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.

Abdülkadir Molla'nın kendisine idam kararı verilmesinden sonra ailesine şu sözleri söylediği belirtiliyor: 


"Suçum Allah'tan başkasına kulluk etmemekti. Bize kulluk et, dediler. Ben de "asın" dedim.

Ben kesinlikle masumum. İslami harekete mensup olduğum için öldürülüyorum. Şehitlik herkese ihsan edilmiş bir kader değildir. Yüce Allah bana şehitlik nasip ederse, kendimi en şanslı olarak düşünürüm. Şehitlik hayatımın en büyük başarısı olacaktır. Benim kanım İslami hareketi ayağa kaldıracak ve otokratların sonunu getirecektir.

Kendim için endişeli değilim. Ben bu milletin ve İslami hareketin akıbeti hakkında endişe duyuyorum. Bildiğim kadarıyla herhangi bir hata veya suç işlemedim. İslami hareket için bütün hayatımı feda ettim.

Yüce Allah'ın lütfuyla başımı hiçbir adaletsizliğe asla eğmeyeceğim. Dünyevi bir makam önünde af ve hayat hakkı aramak asla söz konusu olamaz. Allah, hayat ve ölüm konusunda karar verecek tek güçtür. Kaderimi Allah belirleyecektir.

Ben herhangi birinin kararı gereği idam edilmiyorum. Benim şehitlik zamanım Yüce Allah'ın kararına göre sonuçlandırılacak. Her durumda Yüce Allah'ın kararını kabul ediyorum."

Molla’nın idamına tüm dünyadan ve özellikle İslam ülkelerinden tepki gösterilmiş, Türkiye’de tüm şehirlerde giyabi cenaze namazı kılınmıştı.

MOLLA'NIN İDAMINI DİĞER İDAMLAR TAKİP ETTİ

Molla'nın idamından sonra Cemaat-i İslami'nin birçok yöneticisine idam cezası verildi. Bazıları infaz edildi.

Bugüne kadar idam cezası verilen veya cezaevinde ölen bazı isimler şöyle:

- Cemaat-i İslami Partisi eski üyelerinden Mübarek Hüseyin, (infaz edilmeyi beliyor)

- İsviçre'de yaşayan muhalif lider Zahid Hüseyin (gıyabında karar verildi)

- Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammad Kamaruzzaman, (infaz edilmeyi bekliyor)

- Cemaat-i İslami liderlerinden ve eski bakan Mati-ur Rahman Nizami (infaz edilmeyi bekliyor)

- 14 Nisan 2001’de bir dizi bombalı saldırı düzenleyerek 10 kişinin ölümüne sebebiyet verme iddiasıyla İslami Cihad Hareketi’nden 8 kişi idam cezasına çarptırıldı.

- Cemaat-i İslami liderlerinden Mevlana Abul Kalam Muhammad Yusuf cezaevinde vefat etti.

DÜNYA BÜLTENİ