Abdülhamid Han'ın Kardeşinden  Mustafa Kemal’e Mektup

Abdülhamid Han'ın Kardeşinden Mustafa Kemal’e Mektup

Sultan Abdülhamid’in kızkardeşi Seniha Sultan'dan Mustafa Kemal Atatürk'e mektup yazarak, hanedan mensuplarının sürgünü sırasında sürgüne gönderilmemeyi rica etmişti... İşte o tarihi belge!

Hâfetin kaldırılışının ve Osmanoğlu Ailesi'nin sürgüne gönderilmesinin 94. yıldönümü (3 Şubat) sebebiyle Sultan Abdülmecid'in kızı ve Sultan Abdülhamid'in de kızkardeşi olan yaşlı bir Osmanlı prensesSeniha Sultan'ın sürgün kararının hemen ertesi günü Mustafa Kemal Atatürk'e gönderdiği mektup ortaya çıktı.

Mektubu köşesinden yayınlayan Tarihçi Murat Bardakçı şunları yazdı:

PAYİTAHT'TAN AYRILMAK İÇİN ERKEKLER 24 SAAT, KADINLARA 10 GÜN TANINDI

Dolmabahçe Sarayı bundan 94 sene önce, 1924'ün 3 Mart akşamı tarihinin belki de en büyük telâşını, koşuşturmasını ve heyecanını yaşıyordu. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin o gün kabul ettiği 431 sayılı kanunla Osmanlı Hanedanı'nın bütün mensuplarının Türkiye sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiş, memleketten ayrılmaları için hanedanın erkek mensuplarına 24 saat, kadınlara ise on gün tanınmıştı.

1861839_54e95c38fa2cadbe998c02f070c8358b

HALİFE, O GECE SÜRGÜN EDİLDİ

Saraydaki koşuşturmanın sebebi, işte bu kanundu. Ankara Hükümeti, İstanbul Valisi Haydar Bey'e gönderdiği telgraf emriyle Dolmabahçe Sarayı'nda yaşayan Halife Abdülmecid Efendi'nin hemen o gece sınırdışı edilmesi talimatını vermişti. Vali Haydar Bey, 3 Mart akşamı saat sekiz sularında Halife'ye kararı tebliğ etmek için Dolmabahçe Sarayı'na gitti. Yanında İstanbul Emniyet Müdürü Sadeddin Bey de vardı. Polis ve asker sarayın etrafını sarmış, giriş-çıkış yasaklanmış, bütün telefonlar kesilmiş, sarayda yaşayanların dışarıyla bağlantı kurmasına imkân bırakılmamıştı. Halife, oğlu, kızı, hanımları ve kalfalarından bazıları hemen o gece otomobillerle Çatalca İstasyonu'na götürülüp orada bekleyen Simplon Ekspresi'ne bindirilerek Türkiye sınırları dışına çıkartıldılar.

1861839_9cc610c274973d1d3d90c36dd03c2a87

TAM 155 HANEDAN MENSUBU SÜRGÜNE GÖNDERİLDİ

Ailenin memleketi gruplar halinde terketmesi on gün boyunca devam etti ve hem istasyondan, hem de Sirkeci Rıhtımı'ndan hanedana mensup olan kadın, erkek ve çocuk 155 kişi Türkiye'den ayrıldılar…

SENİHA SULTAN'IN SÜRGÜNÜ

Çırağan Sarayı'nın yerinde bulunan eski sarayda dünyaya gelmişti ve hanedanın en “serbest” ve en zengin sultanlarından olarak bilinirdi. Kocası Mahmud Paşa'nın iki oğlu, Sabahaddin ve Lutfullah Beyler ile beraber Sultan Abdülhamid'in iktidar senelerinde Türkiye'yi terkedip Avrupa'ya yerleşmesi üzerine hayli sıkıntılar yaşamış, sıkıntıları ağabeyi Sultan Reşad'ın tahta geçmesinden sonra biraz olsun rahatlamıştı ama 3 Mart 1924'te kabul edilen kanuna göre on gün içerisinde Türkiye'yi terketmesi isteniyordu.

SENİHA SULTAN'IN MUSTAFA KEMAL'E MEKTUBU

Seniha Sultan, kararın tebliğinde sonra bir ümide kapılarak, Pangaltı Postahanesi'nden 4 Mart'ta Ankara'ya, Reisicumhur Mustafa Kemal Paşa'ya bir telgraf gönderdi. Hanedanın bu yaşlı mensubu, “Ankara'da, Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'ne” hitabı ile başlayan telgrafında “78 yaşındayım. Odadan bile çıkmak iktidarına mâlik bulunmadığımdan karar-ı ahire tebaiyet maddeten imkân haricindedir. Hayattan artık bir nasibi kalmamış olan benim gibi bir ihtiyarın takarrüp eden son günlerini odasında geçirmeye müsaade buyurmanızı istirham eylerim. Seniha binti Abdülmecid” diyordu.

Sultan'ın şimdi Ankara'da, Cumhurbaşkanlığı Arşivi'nde bulunan telgrafını arşivin müdürü ve dostum Muhammed Safi'ye teşekkürlerimle beraber, bugünün Türkçesi'ne naklederek vereyim:

“78 yaşındayım. Odadan çıkmaya dahi gücüm yetmediğinden alınan son karara uymam mümkün değildir. Hayattan artık bir nasibi kalmamış olan benim gibi bir ihtiyarın yaklaşan son günlerini odasında geçirmeye müsaade buyurmanızı istirham eylerim. Abdülmecid'in kızı Seniha”.

1861839_92da6297f9111bc857426454a5a489f1

PRENSESİN ÖLÜMÜ

Seniha Sultan'ın talebi dikkate alınmadı ve aile ile beraber o da Türkiye'den sınırdışı edildi. Bir müddet Paris'te oğlu Sabahaddin Bey'in yanında kaldı, Sabahaddin Bey'in maddî sıkıntıya düşmesi üzerine Nice'e geçip kuzeni olan son Halife Abdülmecid Efendi'nin yanına sığındı. Halife'nin Nice'in Cimiez semtideki evinin çatı katındaki hizmetkâr odalarından birinde yaşamaya başladı ve hanedanın en zengin hanımlarından olan bu yaşlı prenses, 1931'de orada vefat etti.

1861839_f3849364d700d49ebbf070163f6d6353