ABD'nin Yemen Planı

ABD'nin Yemen Planı

Washington'un tüm Yemen askeri sırlarını kontrolünü ortaya koyan bir belgesel...

El-Mesire haber ağı, ABD'nin Yemen'in hava savunma sistemlerini yok etme ve devre dışı bırakmadaki rolünü ve Washington'un tüm Yemen askeri sırlarını kontrolünü ortaya koyan bir belgesel yayınladı.

Belgesel, 21 Eylül inkılabından önce Yemen'deki ABD Büyükelçiliği'nin casusluk rolünü ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hava savunma sistemi tehdidini ortadan kaldırmak için özel bir elçi olarak Lancoln Bloomfield'i gönderdiğini ortaya koyuyor.

Bu belgesel, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e hava savunma sistemlerini yok etmek için acil bir anlaşma imzalaması talimatını veren 25 Eylül 2004 tarihli bir belgeyi de gün yüzüne çıkardı.

Bu belgeye göre ABD Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği 7.17 milyon dolarlık tazminat karşılığında 1.435 hava savunma sistemi imha edildi.

Belgesel, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı hakkında 16/8/2005 tarihli gizli bir belgede, ABD Büyükelçisi Thomas Jacques ve Yemen'deki CIA Direktörü ile Ammar Salih'in huzurunda yapılan bir görüşmenin olduğunu ifşa etti. 

Belgeye göre, Ulusal Güvenlik Ajansı birçok kez hava savunma sistemlerini diğer silahları da içerecek şekilde sökme ve ortadan kaldırma planının geliştirilmesini önerdi.

ABD Büyükelçiliği 8 Mart 2008'de Ulusal Güvenlik Ajansı'na, Bloomfield'ın San'a'ya planlanan ziyaretinden önce 16-19 Mart tarihleri ​​arasında karadan havaya füzeleri etkisiz hale getirmesini istedi.

ABD büyükelçiliği belgesi, Bloomfield'ın ziyaretinin amacının karadan havaya füzelerin oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmak için işbirliğini tartışmak üzere resmi toplantılar yapmak olduğunu doğruluyor.

Ulusal Güvenlik Teşkilatı tarafından 20 Nisan 2014 tarihinde yayınlanan bir belge, el-Sabahe Özel Kuvvetler kışlalarında bir Sterla füzesi sevkıyatının imha edilmesinin ayrıntılarını ortaya koydu.

Belgesel, Ulusal Güvenlik eski görevlisinin 2000 ile 2014 yılları arasında Yemen silah kapasitesinin hedef alındığını söylediğini aktarıyor.

El-Mesire'nin belirttiğine göre Yemen Savunma Bakanlığı Askeri Harekat Teşkilatı başkanı Tuğgeneral Muhammed el-Mikdad, "Silahların bırakılma amacının, bunların teröristlerin özellikle el-Kaide'nin eline geçmemesi olduğu söylentisini yaydılar." dedi.

Tuğgeneral Muhammed el-Mikdad, Saada'daki 122. Piyade Tugayı'nın komutanı olarak görev yaptığı süre boyunca, tüm komutanlardan, politika gereği Sam füzelerini bir araya getirmeleri ve Savunma Bakanlığı'na göndermeleri gerektiğini belirterek, "Yemen silahlı kuvvetlerinin, ülkenin kararını eski ABD büyükelçisine teslim etmesi sonucunda Amerikalılar tarafından imha edilen kısa menzilli, orta menzilli ve uzun menzilli füzeler vardı." dedi.

Tuğgeneral Muhammed el-Mikdad, "Suudiler, doğuda bulunan Yemen ordusunu Batılı silahlarla donatmak bahanesiyle silahsızlandırmaya çalıştı." diye belirtti. 

Öte yandan Yemen ordusu eski komutanı Albay Salih Kanbur da şu açıklamada bulundu: "ABD Büyükelçiliği'nin Yemen'in askeri sırlarının önemli bir kısmına erişimi bizi şok etti. Yemen hava savunma sistem füzelerinin imha edilmesi, Yemen'i hedef alma planının eski olduğunu ve günümüzle ilgisi olmadığını kanıtlıyor."