ABD'nin Suriye'de Muhimmat Tiyatrosu

ABD'nin Suriye'de Muhimmat Tiyatrosu

Washington Post’un Suriye’den geçtiği habere göre, ABD’nin attığı 50 tonluk mühimmat Arapların değil, YPG’nin eline geçti.

Kürtlerin bölgesi olmayan Rakka’ya taarruz konusunda şüphesi olan YPG silahları Haseke’de kullanabilir.
 
Washington Post gazetesi, ABD’ninSuriye’de havadan yaptığı mühimmatyardımının, Arap muhaliflere değil PYD’nin silahlı kolu YPG’ye gittiğini yazdı. Gazetenin Beyrut Büro Şefi Liz Sly’ın Suriye’deki Ayn İssa kentinden geçtiği haberde, hem Özgür Suriye Ordusu hem de YPG komutanları ile gerçekleştirilen görüşmeler aktarıldı.
 
Rakka’nın 48 km kuzeyinde bulunan Ayn İssa, IŞİD ile YPG-Arap birlikleri arasındaki ön cepheyi oluşturuyor. Sly’a göre, sivillerin terk ettiği Ayn İssa’da hem ÖSO hem de YPG bayrakları dalgalansa da ana üssü YPG kontrol ediyor.
 
''RAKKA'DA NE İŞİMİZ VAR''
 
ABD’nin Türkiye, Ürdün ve Suudi arabistan’la yürüttüğü eğit-donat programının çökmesinin ardından başlattığı strateji ile YPG, çoğu Rakka’dan isyancıların oluşturduğu Arap güçleri ve Süryaniler birleşerek ‘Suriye Demokratik Güçleri’ni oluşturmuştu. Bu gücün IŞİD’in kalesi Rakka’ya baskı oluşturması planlanıyordu. Geçen hafta havadan 50 tonluk mühimmat yardımında bulunan ABD, Türkiye’nin kaygılarını göz önünde bulundurarak, bu yardımın YPG’ye değil Araplara verildiğini vurgulamıştı. Ancak Sly’ın görüştüğü komutanlar bunun aksini aktardı. 
 
Arap Rakka Devrimcileri grubunun lideri Ebu İssa, mühimmatın komşu vilayet Haseke’ye atıldığını ve bunların YPG tarafından alındığını söyledi. Ebu İssa, mühimmatın nereye gittiğini bilmediğini belirterek “Haseke’de de cephe var, mühimmat orada da kullanılabilir” dedi. Fırat Volkanı grubunun YPG’li komutanı Haki Kobane, mühimmatın nerede kullanılacağına Suriye Demokratik Güçleri’nin karar vereceğini belirtti. Suriye Demokratik Güçleri’nde YPG’nin 20 bin üyesi bulunurken Arapların sayısı 5 bin.
 
Sly, YPG’nin içinde Rakka operasyonu konusunda şüpheler olduğunu, Kürtlerin nüfusunun çoğunlukta olduğu kuzey bölgelere odaklanmak istediklerini aktardı. Rakka’ya 10 gün içerisinde gidebileceklerini söyleyen Rakka Devrimcileri ise silahları olmadığından yakınıyor.