ABD'nin o fotoğraflardan haberi varmış!

ABD'nin o fotoğraflardan haberi varmış!

ABD Dışişleri Sözcüsü Harf, Esad'ın savaş suçunu belgeleyen fotoğraflardan haberdar olduklarını fakat doğruluğu ile ilgili şüpheleri sebebiyle kamuoyuna açıklamadıklarını söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Esad rejiminin savaş suçlarını belgeleyen fotoğrafların varlığını geçen kasım ayında öğrendiklerini, ancak fotoğrafların kaynağının güvenliği için o dönemde bunu kamuoyuna duyurmadıklarını söyledi.

Harf, günlük basın brifinginde, Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev'in Suriye'de savaş suçu belgeleriyle ilgili sözlerine dair bir soru üzerine, "Öncelikle size fotoğraflarla ilgili biraz arka plan bilgisi vereyim. Bu konuda sorular olduğunu biliyorum. Bu fotoğrafların varlığını geçen kasımda öğrenmiştik. İçlerinden bazıları bize gösterilmişti. Fotoğrafların gün ışığına çıkarılmasında rol oynayanlar, fotoğrafların doğruluğunu ispatlamak için hükümet dışı uluslararası uzmanlarla çalışmayı seçti. Ancak fotoğrafları bize getiren kaynağın ve ailesinin güvenliği için, o dönemde fotoğrafların varlığını kamuoyuna duyurmadık" diye konuştu.

ABD olarak fotoğrafların doğruluğunu kanıtlama üzerinde çalıştıklarını dile getiren Harf, "Fotoğraflar, Esad rejiminden gördüğümüz diğer her şeyle uyumlu. Tabi ki böyle bir delilin doğruluğu kanıtlanmalı, bu fotoğraflar dahil olmak üzere, bu fotoğrafların da ötesinde, Esad rejiminin halkına uyguladığı gaddarlığa dair dev miktarda kanıt bulunmakta. Sanırım bunların çoğu hapishanelerden. O nedenle de bu noktada hesap verebilirlik üzerine odaklanmış durumdayız ve hesap verebilirlik olması için uluslararası toplumla birlikte çalışıyoruz" dedi.

"HESAP VEREBİLİRLİK OLMALI, BUNUN ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Harf, bir soru üzerine, Esad'in savaş suçları işlediğine dair dev miktarda kanıtların olduğunu yineleyerek, "Esad rejiminin acımasızlığını bilmek için bu fotoğraflara ihtiyacımız yok. Bu fotoğrafların bize gösterdiği ve altını çizdiği şey, bu gaddarlığın ne kadar geniş çaplı ve sistematik olduğu. Böyle raporlar edindiğimizde bunların doğruluğunu kanıtlamak için çalışacağız, ancak bunların gerçek fotoğraflar olmadığına inanmak için bir nedenimiz yok" ifadelerini kullandı.

AA muhabirinin, "Bu fotoğrafların, Esad rejiminin uluslararası mahkemede yargılanmasını gerektirdiğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Harf, "Hesap verebilirlik konusunda nasıl bir yol izlememiz gerektiği hususunda BM ile birlikte çalışıyoruz. (Hesap verebilirliğin) Olması gerektiğine inanıyoruz, bir mahkeme üzerinden mi, bunun modaliteleri nasıl olacak, bu konuda açıklayacağım bir nokta yok. Ancak bu konuda BM ve ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz" diye konuştu