ABD'nin kaçırdığı ‘zanlı’ mahkemeye çıkamadan öldü!

ABD'nin kaçırdığı ‘zanlı’ mahkemeye çıkamadan öldü!

El Kaide üyesi olmak ve 1998 yılında ABD'nin büyükelçiliklerine düzenlenen bombalı saldırılarda yer almak suçlamasıyla yargılanacak Enes el Libi, mahkemesine günler kala öldü. Libya'dan silahlı bir operasyonla kaçırılan el Libi, bir yılı aşkın süredir mah

ABD'nin Tanzanya ve Kenya'daki elçiliklerine 1998 yılında yapılan bombalı saldırılarda rol almakla suçlanan El Kaide üyesi Enes El Libi mahkemesine günler kala tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Asıl ismi Nezih Abdulhamid el Rukai olan Enes el Libi, New York'ta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Enes el Libi'nin bir yılı aşkın süredir karaciğer kanseri olduğu bildirildi. El Libi geçtiğimiz yıl ABD'nin düzenlediği bir operasyonla Libya'daki evinden silahlı bir operasyonla kaçırılmış ve yargılanmak üzere ABD'ye götürülmüştü.

Enes el Libi'nin avukatı Bernard Kleinman, müvekkilinin sağlık durumunun geçtiğimiz ay kötüleşmeye başladığını belirtti. Kleinman 50 yaşındaki müvekkilinin New York'ta tedavi gördüğü hastanede, duruşmasına günler kala vefat ettiğini kaydetti. Kleinman, müvekkilinin asıl ölüm sebebini bilmediğini söylerken, Enes el Libi'nin son saatlerine yönelik yorum yapmayı da reddetti.

Enes el Libi'nin hastalığından dolayı yargılanmasının erkene çekilip çekilemeyeceğiyle ilgili sorular olduğu belirtiliyor. Manhattan'daki mahkeme, duruşma tarihi için 12 Ocak gününü belirlemişti. El Libi'nin sağlık durumundan dolayı duruşmasının diğer şüphelilerin duruşmasından ayrılması yönünde gelen başvuruyu ise reddetmişti.

ABD'li yetkililer, Enes el Libi'nin karaciğer kanseri olduğunu bilmediklerini söylüyor. Yetkilier, El Libi'nin sadece Hepatit C hastası olduğunu bildiklerini belirtiyorlar.

ABD ELÇİLİKLERİNE BOMBALI SALDIRI DÜZENLEMEKLE SUÇLANIYORDU

Enes el Libi, 1998 yılında ABD'nin Tanzanya ve Kenya'daki büyükelçiliklerine bombalı saldırı düzenlemek ve bu saldırılara yardım etmek suçlamasıyla, Suudi asıllı Halid el Fevvaz ve Mısırlı Adil Abdul Beri ile birlikte yargılanacaktı.

Halid el Fevvaz ve Adil Abdul Beri 2012 yılında İngiltere tarafından ABD'ye iade edilmişlerdi. Abdul Beri geçtiğimiz yıl 'terör' suçlamasıyla 25 yıl hapse mahkum edilmişti.

Enes el Libi'nin 1992 yılında El Kaide ile sıkı ilişkilere sahip olduğu iddia ediliyor. Avukatı Kleinman ise müvekkilinin 1998 yılındaki saldırılarla ilgili olmadığını ve El Libi'nin masum olduğunu ifade ediyor. Kleinman, Enes el Libi'nin 1998 yılından önce El Kaide ile olan tüm bağlarını kopardığını söylüyor.

Tanzanya ve Kenya'daki ABD büyükelçiliklerine düzenlenen bombalı saldırılarda 12'si ABD'li olmak üzere toplam 224 kişi hayatını kaybetmişti. Ölenler arasında iki de CIA çalışanı bulunuyordu.