ABD'nin İsrail'e yaptığı yardım miktarı

ABD'nin İsrail'e yaptığı yardım miktarı

ABD, son 65 yılda çoğu askeri olmak üzere İsrail'e 121 milyar dolar yardım yaptı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun "Askeri kapasitemizi Amerika Birleşik Devletleri sayesinde geliştirdik; başarımızı onların maddi desteğine borçluyuz." sözleri üzerine gözler Amerikan yardımlarına çevrildi.

Washington ve Tel Aviv arasındaki maddi ilişki 2'nci dünya savaşı sonrasına dayanıyor. Amerikan Kongresi raporlarına göre yabancı ülkelere sağlanan desteğin aslan payı İsrail'e gidiyor. Her durumda İsrail'e açık desteğini veren Amerikan yönetimi bu ülkeye son 65 yılda 121 milyar dolar yardım yaptı. 

YARDIMLARIN ÇOĞU ASKERİ

İkili yardımların çoğu askeri destek şeklinde gerçekleşti. Diğer ülkelere taksitlerle ödenen Amerikan yardımları İsrail'e mali yıl başı kabul edilen ekim ayı içinde tamamlanıyor. 

Amerikan Dışişleri Bakanlığı bünyesinde sağlanan yıllık 3 milyar dolarlık dış yardıma ek olarak Tel Aviv, Pentagon'dan savunma desteği de alıyor. Bu miktar ise yıllık 504 milyon dolar seviyesinde. 

Askeri yardım demir kubbe gibi füze savunma sistemlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi amacıyla kullanılıyor. Halihazırda Amerika Birleşik Devletleri merkezli Hawk ve Patriot (HAVK ve PETRİYIT) füze savunma sistemleri İsrail'in korunması için kullanılıyor. 

2007 yılında Bush yönetimi ile İsrail arasında 10 yıllığına 30 milyar dolarlık askeri yardım paketi anlaşması yapıldı. 2009 yılında başlayan ödemeler, 2018'e kadar devam edecek. 

ABD YÖNETİMİ FİLİSTİN'E DE YARDIM SAĞLIYOR

1990 yılından itibaren direkt gönderilen maddi destek 5 milyar dolar seviyesinde. Bu tutar istikrar, iki devletli çözüm ve İsrail'e yönelik saldırıların engellenmesi amacıyla kullanılıyor. 

Birleşmiş Milletler kanalı ile yapılan insani yardım miktarı ise toplam 4,9 milyar dolar.