ABD'nin Faturasını Irak Ödeyecek

ABD'nin Faturasını Irak Ödeyecek

ABD'nin Faturasını Irak Ödeyecek

ABD, Irak'ta IŞİD'e karşı yürüttüğü ve yüzde 90 oranında başarısız olduğu belirtilen hava operasyonlarının maliyetini Irak'tan tahsil edecek

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon Irak ve Suriye'de IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenliyor. Ancak hava saldırılarının başarısız olduğu hem ABD'den hem de Irak'tan yapılan açıklamalarla kesinleşti. Hava saldırıları sadece başarısız değil aynı zamanda yüksek maliyetli.

Al-akhbar haber sitesinde yer alan habere göre, ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Irak'ta düzenlenen hava saldırılarının Irak'a günlük maliyetinin ortalama 6,7 milyon dolar olduğunu açıklamıştı. Irak'ta 8 Ağustos- 2 Eylül tarihleri arasında düzenlenen hava saldırılarının maliyetinin 260 milyon dolar olduğu ve bu paranın Irak'tan tahsil edileceği belirtildi.

Irak'tan daha önce yapılan açıklamalarda, hava operasyonunun maliyetinin kendileri tarafından karşılanmayacağı söylenmişti. Ama Kirby'nin, 'bu operasyonların Irak'a maliyeti' diyerek göndermede bulunması, maliyetin Irak tarafından ödeneceği anlamına geliyor.

Irak'ta IŞİD'e yönelik olarak 8 Ağustos'ta başlatılan hava saldırıları Iraklı yetkililer tarafından büyük memnuniyetle karşılanmış ve IŞİD'i bitirme konusunda oldukça etkili olacağı sanılmıştı. Ancak aradan geçen süreçte, hava saldırılarının IŞİD'e neredeyse hiç zararı olmadığı anlaşıldı.

ABD'li bir yetkili IŞİD'le ilgili ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı stratejiyle gelinen noktayı karşılaştırdığımızda, hava saldırılarının bu stratejiye göre sadece yüzde 10'luk bir başarı gösterdiği ve yüzde 90 oranında başarısız olunduğunu söyledi. 

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi, hava saldırılarının başladığı günlerde, bu saldırıların maliyetini Irak'ın karşılamayacağını açıklamıştı. Caferi, hava saldırılarının koalisyon üyesi ülkeler tarafından finanse edileceğini açıklamıştı. Ancak gelinen noktada, Irak'ta şimdiye kadar düzenlenen hava saldırılarının 260 milyon dolarlık maliyetinin Irak'a ödetileceği belirtiliyor. Diğer taraftan, Obama'nın açıkladığı plan çerçevesinde devam edecek olan hava saldırılarının toplam maliyetinin 424 milyon doları bulması bekleniyor. 

incanews