ABD'nin Esad Planı Ortaya Çıktı

ABD'nin Esad Planı Ortaya Çıktı

Amerikan AP haber ajansının ele geçirdiği belgeye göre; ABD’li yetkililer, Esed’in Suriye Devlet Başkanlığı görevinden ayrılmasının 2017 Martını bulabileceğini öngörüyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, ABD’li yetkililerin Suriye kriziyle ilgili hazırladıkları belgeyi ele geçirdiğini açıkladı. Belgedeki ifadelere göre, ABD’li yetkililer Esed’in ve yakın çevresinin görevlerinden ayrılmalarının en az 14 ay sürmesini öngörüyor. Bu süre, 2017 Martını işaret ediyor.
 Ajans, isminin gizli kalmasını isteyen bir yetkilinin Esed’in görevinden ayrılmasının 2017 Martından da uzun sürebileceğini söylediğini bildirdi.  Belgeye göre, Suriye’de devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri 2017 Ağustosunda gerçekleştirilebilir.
 ABD Dışişleri Bakanlığı, belgenin geçen sene hazırlandığını açıkladı.  Bakanlık sözcüsü John Kirby, belgenin resmi bir pozisyonu işaret etmediğini söyledi. Belge için “Uluslararası toplumun Suriye’deki siyasi geçişi etkilemek için yaptığı planlara uygun bir öngörüyü yansıtmıyor” dedi. Ancak AP, belgedeki pek çok tarihin, BM’nin onayladığı Suriye planıyla uyumlu olduğunu ifade ediyor.
 Suriye için 18 aylık takvim
 Viyana’da 17 ülkenin katılımıyla 14 Kasım 2015’te düzenlenen Suriye konulu toplantıda Suriye krizini çözmek için somut bir takvim planı üzerinde bir mutabakat sağlanmıştı.
 Katılımcı ülkeler, ilk 6 ay içinde bir geçiş hükümeti kurulması ve 18 ay içinde de Suriye'de seçimlerin yapılmasını konusunda mutabık kaldı. Suriye konusunda etkili ülkeler Beşar Esed'in akıbeti konusunda hâlâ bir anlaşmaya varamadı.
 Kaynak : Al Jazeera Türk