ABD'nin BM Temsilcisi  Hizbullah'ı Suçladı

ABD'nin BM Temsilcisi Hizbullah'ı Suçladı

ABD’nin BM daimi üyesi Nikki Haley Mescid-i Aksa’nın karışık durumunu incelemek için düzenlenen toplantıda konuştu.

ABD’nin BM daimi üyesi Nikki Haley Mescid-i Aksa’nın karışık durumunu incelemek için düzenlenen toplantıda konuştu. 

Haley ilk başta kısaca Filistinliler’in Siyonist rejimi askerleri ile Mescid-i Aksa’nın girişlerinde çatıştıklarına değinerek 'Kutsal mekanlarda serbest erişim, güvenlik ile beraber garanti edilmesi gerekiyor. Konunun hassasiyetini göz önünde bulundurarak, bu hususta daha fazla konuşmayacağım ancak aklın duygulara galip gelmesini umuyorum.' açıklamasında bulundu.

ABD temsilcisi açıklamasının devamında, 'Doğrusunu söylemem gerekirse, Güvenlik şurası çoğu zaman aldığı kararları ile Ortadoğu koşullarının daha karışık olmasına sebep oluyor. İsrail’e titiz bir şekilde odaklanmış iken Ortadoğu’nun çatışmalarının ve cinayetlerinin en önemli kaynaklarından biri yani İran’a ve desteklediği milislere yani Lübnan Hizbullah’ına dikkat etmiyor.' ifadelerinde bulundu.

ABD’nin BM daimi temsilcisi açıklmasının devamında Hizbullah konusunu ele aldı, konuşmalarından satır başları şu şekilde: 

'Hizbullah İran’ın destekleri ile tüm Ortadoğu’da sorun oluşturmaya çalışıyor. Hizbullah’ın siyasi ve sosyal dalları var ancak hükumetin seçimlerinde aday önermesi, söz konusu grubun terörist olduğu gerçeğini değiştirmez.

Açıkça söylemem gerekirse, Hizbullah daha çok güçlenmiştir, savaşçılarını ve silah depolarını yeni bir savaş için hazırlamıştır. Bizim Suriye’de bulunmamız İran yapımı silahların Hizbullah’a gönderilmesini engelleyecektir. BM şimdiye kadar Hizbullah’ın silahını bırakması yönünde ve Lübnan hükumetinin tüm ülkeyi kontrol etmesi doğrultusunda bir çok karar vermiştir ancak hiç biri uygulanmamıştır. Güvenlik konseyi uzun zamandır Lübnan halkının bu durumdan memnun olduğunu göstermeye çalışıyor ancak bu doğru değildir. Hizbullah’ın silah açısından güçlenmesi, Lübnan halkını büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakıyor.

Hizbullah açıkça BM’nin bu grubun silahlarını  bırakması gerektiği yönündeki kararlarını görmezden geliyor, Lübnan sınırlarında Suriye ordusu ile beraber askeri operasyon düzenliyor ve muhabirleri de söz konusu operasyonların haberini yayınlamaları için savaş cephesine götürüyor. BM’nin Lübnan’daki barış temsilcileri Lübnan’da yeni bir sorunun başlamasını önlemeleri gerekiyor, onlar şimdiye kadar Hizbullah’ın açıkça gerçekleştirdiği eylemler gibi bir çok konuda gerekli raporları bile vermediler ancak onlar ciddi bir kararı takip ederlerse ABD onları destekleyecektir.'

Nikki Haley bildirisinin sonunda BM’nin İsrail’in Filistin’de vahşice gerçekleştirdiği cinayetler konusunda kararname vermesine tepki göstererek, 'Burada bir çok kişi İsrail’in sürekli gündeme gelmesini destekliyorlar ancak Hizbullah karşısında bu örgütün adının kararlarda geçmesini bile istemiyor. Bu saçma ve tehlikeli bir konudur.' dedi.

Kaynak : kudusgunu.com