“ABD’nin Asker Göndermesi Suriye’yi ,Böler”

“ABD’nin Asker Göndermesi Suriye’yi ,Böler”

Amerikan Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass, Amerika’nın Suriye’ye asker göndermesinin tehlikelerine dikkat çekti.

CNN’e demeç veren Richard Haass, Amerika’nın Kürt bölgelerine asker göndermesi yönündeki planının başarılı olmasının Suriye’nin bölünmesine neden olacağını söyledi.

Eski bir diplomat olan Haass, Amerika’nın Suriye’ye asker gönderme planının tehlikeli sonuçlar doğuracağını öne sürerek planın başarılı olması halinde Suriye’de 6’bölge oluşacağını söyledi.

Bir bölgenin Suriye devletinin, bir bölgenin Kürtlerin, üç bölgenin IŞİD’in ve son bölgenin de Nusra’nın olacağını belirten Haass, Amerika’nın asker göndermesinin politikalarındaki köklü değişikliği yansıttığını vurguladı ve Amerika’nın bununla bölge politikalarındaki hataları düzeltmeyi hedeflediğini söyledi.

Richard Haass Amerika’nın bu kararla terörle mücadelenin sadece havadan yapılamayacağını ve mutlaka güçlü bir kara müttefikine sahip olması gerektiğini anladığını ifade etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, dün gazetecilere yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeyine yaklaşık 50 özel kuvvet askeri göndereceklerini açıklamıştı.

Earnest, ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye konusunda tutum değiştirmediğini ve IŞİD’le savaşan yerel güçleri güçlendirmeye odaklandığını söyledi.

Suriye’nin kuzeyine gönderilecek askerlerin savaş görevi olmayacağını belirten Earnest, bu askerlerin görevinin yerel güçleri eğitmek ve onlara askeri danışmanlık yapmakla sınırlı olacağını ifade etti.

YDH