ABD'li Sözcüye Zor Soru

ABD'li Sözcüye Zor Soru

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, Musul operasyonunu Bağdat yönetiminin yürüttüğünü tekrarladı. Bunun üzerine Toner'a, ABD'nin 2003 Irak işgâli hatırlatıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde Musul operasyonuyla ilgili soruları da yanıtladı. Sözcü Toner, ABD hükümetinin Musul operasyonunun Irak hükümeti tarafından yürütüldüğüyle ilgili açıklamalarını tekrarladı. Bunun üzerine Toner'a, "Peki oradaki Amerikan askerleri emirleri Irak hükümetinden mi alıyor?" sorusu soruldu. Toner, "Biz orada sadece eğitim ve danışmanlık için bulunuyoruz" yanıtını verdi.

Bu kez de Mark Toner'a, "Ne zamandan beri ABD, yabancı askerlerin Irak içerisinde bulunması için Irak hükümetinin rızası olması gerektiğini düşünüyor? Daha önce siz girip önceki lideri devirdiniz" ifadeleriyle, ülkesinin 2003'teki Irak işgâli hatırlatıldı.

Bunun üzerine Toner, "Şu anda şartlar farklı. Bugün Irak'ta seçilmiş bir hükümet var" dedi.

Erdoğan da 2003'ü hatırlatmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Musul operasyonuna Türkiye'nin de katılacağını söylediği dünkü konuşmasında 2003'teki Amerikan işgâlini hatırlatmış, "Hiç ilgisi, alakası olmayanlar gelip giriyor. Neymiş? Bağdat onlara 'Gel' demiş. 'Gel' demedikleri zaman Irak'a gelenlere niye 'hayır' demediniz? Öyle mi? 14 sene önce, 15 sene önce Saddam 'Gel' mi dedi bunlara? Ama girdiler. Orada kan gövdeyi nasıl götürdü? Milyonu aşkın insan öldü" demişti.